Una entrevista interessant a l'entorn del món del foc i la cultura popular

El delegat territorial del Barcelonès de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i conegut activista i organitzador de bestiari i activitats de cultura tradicional i popular, Dani Marin, va ser escollit com a Personatge del Dia pel diari "El Periódico de Catalunya" el passat dissabte 20 de setembre. Amb motiu del Correfoc de la Mercè que se celebrava aquell mateix dia fou entrevistat per Jordi Subirana.

--Fa gairebé tres dècades que se celebra el correfoc. ¿On és l'origen d'aquesta tradició?
--Es va crear a Barcelona. Abans hi havia cercavila de foc, balls de diables, però va ser a Barcelona on es va inventar el correfoc com es fa ara, amb la gent al mig cremant-se.

--¿Quin és el principal atractiu?
--La quantitat de gent, el risc que hi ha, encara que controlat, i el foc.

--Sembla perillós. Es deuen haver de prendre precaucions.
--Coses bàsiques. Portar roba de cotó, barret, guants, taps a les orelles i calçat tancat. Seguir les indicacions dels grups i tenir en compte que en un correfoc no es fa servir aigua. Altera la pólvora.

--¿Ningú els tira aigua?
--No, des que vam deixar de passar per la Rambla. Però sí que hi ha situacions de perill. Que un grup s'acosti molt a un altre i que el carro de la pirotècnia es cremi. També s'ha cremat algun drac. Quan passa alguna cosa s'aïlla i seguim.

--El correfoc de la Mercè té molta solera. ¿Atrau molta gent?
--Solen seguir-lo uns 60.000 assistents i hi participen 43 colles, 21 de bèsties i 22 de diables, 3.000 persones. És el més gran de Catalunya.

--¿Fa temps que es crema?
--Vaig començar amb 14 anys. Amb els diables de Sant Antoni i d'això fa 21 anys. En aquest temps ha passat de tot. He canviat de colla i he passat de diable a portador de bèstia. També sóc el delegat del Barcelonès de l'agrupació Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

--¿Com veu el futur de la cultura popular? ¿Interessa als joves?
--Els interessa però no s'hi impliquen. Quan arriba la Mercè les colles van sobrades de gent, però no és així la resta de l'any. La gent es fa gran i no hi ha relleu.

--¿S'hi impliquen les institucions?
--Poc. I l'administració de Barcelona, gens. Fan els actes tradicionals que s'han fet tota la vida perquè les entitats hi estem molt a sobre i pressionem. Tenen preferència les cultures que acaben d'arribar i les companyies professionals.

--Sense relleu i amb poques ajudes, ¿pot desaparèixer aquest món?
--Desaparèixer no, però es pot donar el cas que els grups creats es quedin a casa perquè no tenen gent per sortir. L'Administració hauria de creure en la cultura popular i donar-hi més suport. Per exemple ens haurien de facilitar locals per guardar el material. Un drac no es guarda en un menjador.

Font: http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=545223&idseccio_PK=1022

Comentaris

Anònim ha dit…
les problemàtiques són semblants a les nostres