Del 21 al 25 de setembre, les Festes de la Misericòrdia de Reus


Les Festes de Misericòrdia, la segona de les cites festives majors de Reus, constitueixen un moment excepcional que té com a punt neuràlgic el santuari de Misericòrdia. Al seu voltant es desenvolupen els actes més importants de la festa, protagonitzats pel riquíssim conjunt d'elements del Seguici Festiu de la ciutat.

Les dues cites festives més importants de Reus són les festes de Sant Pere, pels volts del 28-29 de juny, i les festes de la Misericòrdia, pels volts del 25 de setembre. Les dues són festes majors de la ciutat i omplen carrers i places amb nombroses activitats de tot tipus.

La Misericòrdia

Segon explica la llegenda, la Mare de Déu de Misericòrdia es va aparèixer a una pastoreta de Reus l'any 1592. Els reusencs van erigir un santuari a la verge i més tard la van fer patrona de la seva ciutat. Des d’aleshores, es va fer costum acudir a la Mare de Déu cada vegada que una desgràcia -sequera, malaltia, guerra- amenaçava la ciutat, portant la seva imatge des del santuari que duu el seu nom cap a la Prioral de Sant Pere. Un cop assolit el favor demanat, es tornava la imatge al Santuari enmig de grans festes i sempre amb l'acompanyament del Ball de Diables de Reus.

Els actes religiosos que tenen lloc al Santuari on hi ha la imatge de la Verge pels volts del 25 de setembre són nombrosos. Durant cinc dies el santuari bull d'activitat, però especialment el 25 de setembre, diada de Misericòrdia, amb la tradicional Baixada en cercavila de tot el riquíssim Seguici Festiu reusenc.



La festa avui

Durant molts anys, la festa va tenir un caire bàsicament religiós, però en l'actualitat la festa inclou nombrosos actes cívics: l’Aplec Baix Camp, una setmana abans, el lliurament de Guardons de la Ciutat, la morterada de foc, els espectacles de tot tipus, revetlles i concerts, el correfoc, etc.

La vigília, el 24 de setembre a la nit, els grups festius surten pels carrers en cercaviles i a la nit es realitza el rosari de torxes fins al santuari. El dia 25, el centre de la festa serà aquest espai de culte a la verge, amb l’ofici, la tradicional baixada dels grups festius fins al Santuari de Misericòrdia i el ball solemne de l’àliga a l’interior del temple.

DESCARREGA'T aquí EL PROGRAMA DE LES FESTES DE LA MISERICÒRDIA 2008

Text: Redacció festes.org

Imatge: Ball de Diables de Reus, 1941, Fotografia Niepce, Reus, a http://etnocat.readysoft.es/misft/07.jpg

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=182

Comentaris

Anònim ha dit…
quins senyors diables!!
amb ulleres de motorista???
Anònim ha dit…
Entre la Mercè i St. Tecla,es l'altra festa major...