Per sant Fèlix, el 'BALLdeFOC' del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès


En els darrers anys, els Diables de Vilafranca han fet evolucionar el Correfoc de Sant Fèlix fins a convertir-lo en una festa-espectacle que han batejat amb el nom de BalldeFoc. Es celebra cada any a partir de les 10 de la nit de l'1 de setembre i culmina amb una impressionant encesa a la façana de la Basílica de Santa Maria.

El Ball de Diables de Vilafranca ha anat organitzant el seu Correfoc cada 1 de setembre, dins el marc de la festa major. Any rera any, des del 1992, ha estat un correfoc que anat evolucionant per si mateix i pels coneixements pirotècnics dels components del ball. Així, en les primeres edicions, els diables només tiraven carretilles i surtidors a una gran intensitat. Poc a poc, i gràcies a l'experiència, es van anar penjant traques, bengales de colors i sortidors pels carrers. El punt d'inflexió va ser quan es va decidir utilitzar la Basilica de Santa Maria com a escenari. El que no es volia realitzar era una repetició de l'Entrada de sant Fèlix i per tant es va decidir augmentar la presencia de pirotècnia en la façana de la Basilica creant un espectacle final visual molt espectacular.

Degut a les critiques positives dels últims anys, la Comissió de Pirotècnia del Ball de Diables de Vilafranca va creure convenient inventar-se alguna història nova per tornar-se a reinventar. D'aquesta manera va ser com el 2003 va néixer el BalldeFoc, un correfoc amb una història teatral al darrera.

La història narra la obsessió d'un Alquimista, que domina tots els focs menys el foc dels diables, per aconseguir el foc infernal. L'Alquimista sap que cada 1 de setembre a les 10 del vespre els Diables surten d'una porta infernal, la porta de Xaus. Per enfrontar-se als diables, l'Alquimista creu que es massa débil per això decideix crear una poció màgica per convertir-se en el Silé, el mig home-dona amb cap d'animal de dimensions enormes que treu el foc que domina l'Alquimista.

A més a més, el Silé va acompanyat pel Gnoquis, uns homenets que sempre estan jugant amb el foc i que fan el que el Silé mana. Quan el Silé roba el foc infernal dels diables, els diables surten en massa per perseguir-lo pels carrers de Vilafranca. Comença una persecució que, en diferents punts del recorregut, es converteix en una guerra. Els diables rodegen el Silé realitzant una carretillada i el Silé respon llançant el foc que ell domina. El punt final és a la Basílica de Santa Maria. Els diables roben el foc infernal al Silé i ell es refugia a l'interior de la Basilica tot maleïnt els diables. Els diables inicien l'atac final realitzant una espectacular encesa pirotècnica a la façana de la Basílica de Santa Maria.



El Balldefoc se celebrarà enguany el 1 de setembre a les 10 de la nit a la plaça Anselm Clavé de Vilafranca del Penedès.


Informació facilitada per Xavi Aranda, membre del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès

Imatge: http://www.festa.cat/?q=entitats/veure/8

Comentaris

Anònim ha dit…
Bons diables també a Vilafranca, a part dels millors castellers (amb permís de la vella)

Aquests Diables si no recordo malament, van amb un vestit blanc i tenen el seu punt de dansa amb l'espolsada!
Anònim ha dit…
Al llibre "Foc en dansa" de Ramon Vallverdú diu el següent del Ball de Diables de Vilafranca:

"DIABLE: Porta un vestit de 3 peces de lona de color marró clar. Exceptuant la capa, la resta sembla un vestit de treball de fuster. La jaqueta, que és més curta que en la resta de colles, ja que tan sols li arriba a la cintura, no té cap més detall que dues grans butxaques a l'alçada del pit. Els pantalons també tenen dues butxaques..."

Pel que fan al "punt de dansa":

"Tots els personatges del Ball de Diables de Vilafranca fan servir bàsicament dos punts de dansa en les seves evolucions. Aquests són els punts que veiem també en altres colles, el punt de galop i el punt d'espolsada. Tot i algunes indefinicions a l'hora d'aclarir en quin moment fan servir cada punt, hem pogut observar que..."

Salut!
Anònim ha dit…
Desde la més modesta opinió, els millors castellers són els minyons de Terrassa,per mi són els que van més "sobrats" fen castells de nou,només cal recordar que van carregar el primer castell de deu de la historia.
Anònim ha dit…
Una apreciació: els primers en carregar el tres de 10 van ser els Castellers de Vilafranca; els Minyons van ser els primers en carregar-lo i descarregar-lo, i de fet penso que han sigut els únics en aconseguir-ho.