Santa Margarida, festa gran a ritme de diables a la Riera de Gaià.


La Festa Major de la Riera de Gaià té lloc entorn el 20 de juliol, diada de santa Margarida, patrona de la vila. La festa es celebra com a mínim des del segle XII i compta amb la presència destacada dels actes d'arrel més tradicional, com el ball de diables, amb els seus famosos versos satírics i els gegants manotes.

Els actes més destacats de la Festa major de la Riera de Gaià (el Tarragonès) són el correfoc del divendres per part del Ball de Diables de la Riera, la Diada Gegantera del dissabte, amb el protagonisme dels gegants els Manotes i el gegant el Bertran i el seguici del diumenge anterior a santa Margarida, amb diables, gegants, el Ball de Bastons i els Grallers.

El diumenge, una vegada ha acabat el seguici, dos balls de diables, el Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera i una colla convidada, representen els seus parlaments. Cada colla escenifica a la plaça Major la lluita entre àngels i diables, entre el bé i el mal, amb versos satírics inclosos.

20 de juliol, diada de Santa Margarida

La llegenda diu que un pastor de la Riera i un altre d'Altafulla trobaren la imatge de la Mare de Déu a la muntanya del Castellot mentre pasturaven els ramats i que tots dos volien quedar-se la imatge. El pastor rierenc, al·legant que es trobava al terme de la Riera va defensar la troballa i va posar-la al seu sarró, fins que el pastor d'Altafulla, d'amagat va aconseguir posar-la al seu. La història explica que aleshores la imatge, miraculosament, retornà al sarró del pastor rierenc en una clara mostra de que la imatge volia quedar-se a la Riera.

D'entre els actes destacats de la festivitat de santa Margarida cal destacar les Matinades i el Concert de Gralles. Dissabte següent hi ha la Samfainada popular – samfaina amb conill.



Programa d'actes d'aquest diumenge, 20 de juliol, diada de santa Margarida.

Fonts: http://www.festes.org/articles.php?id=133 i http://www.balldediables.org/index.php?option=com_content&task=view&id=282&Itemid=1

Imatges: http://www.balldediables.org/index.php?option=com_content&task=view&id=225&Itemid=50

Comentaris

Anònim ha dit…
Què és aqueix retró infernal
ple de disbauxada joia
que ens ha gosat pertorbar
aquesta vila cofoia?
Anònim ha dit…
La foscor tot ho disfressa,
s'escampa sense remor,
té mil cares amagades
que esvaeixen la claror.

La tenebra vencerà.
Miquelet, n'ets de babau!
Que és molt més fàcil que l'home
vulgui ser del Mal esclau.
Anònim ha dit…
sabeu que no he estat mai a la Riera? fa la pinta que aquest diumenge pot ser una bona ocasió per passar-hi el dia. i així de pas veiem els diables d'Esplugues.
Anònim ha dit…
Algu hi ha anat?
Anònim ha dit…
Els de la Riera son "humils"no com altres colles centenaries..