Pujalt, pedra i tradició!

Aquest dissabte es commemora a el 70è aniversari de la creació i funcionament a Pujalt d'un Camp d'Instrucció de l'Exèrcit Popular de la República.

Desprès dels primers mesos de guerra, i atesos els continus desastres militars que els republicans rebien al camp de batalla, comença a prendre cos l'idea de fondre totes les milícies populars en un sols exercit amb comandament únic, que acabés amb l'excés de fragmentació de les diferents organitzacions de caire polític. Així és doncs com neix l'Exercit Popular de la República.

El Campament d'Instrucció de Pujalt pertanyia al XXVIII cos de l'Exèrcit Popular de la República. Va començar el seu funcionament cap al març de 1938, i fins al gener del 1939, es calcula que varen passar de 8 a 10.000 homes de les lleves del 40 i 41 qui després de 15 dies d'intensa formació militar i política eren destinats als fronts del Segre i de l'Ebre. Aquest centre estava dedicat a formar soldats per suplir el dèficit d'instrucció, disciplina i comandaments que patia l'Exèrcit Popular de la República.


Font: http://www.memoriacatalunya.org/reports/report130.htm

Cartell de l'Exèrcit Popular, obra d'Emeterio Melendreras (1905-1996), a http://memoriahistorica.rebeliondigital.es/images/milicias%20fundidas%20en%20el%20ejercito%20popular.jpg

Informació facilitada pel Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana de Cervera.

Comentaris

Anònim ha dit…
A Pujalt hi va haver un camp d'instrucció de l'Exèrcit popular de la República on s'instruïa als soldats abans d'anar als fronts de guerra. Avui encara s'hi poden trobar diverses construccions que són un valuós llegat històric d'aquells dies de guerra.
Ara l'Ajuntament i alguns col·laboradors locals volen protegir i recuperar aquest patrimoni, amb la intenció d'impulsar el projecte d'un Centre Temàtic d'Interpretació sobre la Guerra Civil on poder donar a conèixer els diversos aspectes que va significar la Guerra Civil per la societat, i també donar detall de com era la vida quotidiana d'aquells homes joves que van veure com aquella tragèdia canviava les seves vides.

____________________________________________
http://www.memoriacatalunya.org/reports/report130.htm
Anònim ha dit…
una vegada que hi vam anar per un correfoc hi havia com un museu o un refugi sota terra al costat d'una plaça
Anònim ha dit…
El cartell del casc del soldat està molt bé, a l'estil dels del Carles Fontseré, al cel sigui.
Anònim ha dit…
Ahir em van explicar que un dels "padrins" que varen parlar com era la vida al campamant republicà de Pujalt era ni mes ni menys que el .....



.....Naboa! si si el del barret i gabardina! Glups!
Anònim ha dit…
menys mal que això de la mili ara és voluntari!!!