L'espígol: l'aroma de la festa de sant Magí
"El dia de sant Magí, de bon matí, es reparteix, en una processó, l'aigua de la Brufaganya, amb animals de tir bellament guarnits amb el boix i l'espígol recollits en l'anada a la font."
http://www.firesifestes.com/Fires/F-St-Magi-Cervera.htm
L'espígol (Lavandula angustifolia o Lavandula officinalis) és un arbust de la família de les lamiàcies o labiades.
Característiques
Planta perenne olorosa amb fulles lanceolades i inflorescència amb diverses flors blavoses agrupades formant una mena d'espiga laxa. Les tiges són de secció quadrada. Floreix a principi d'estiu i el fruit és un aqueni.
És una espècie pròpia de la muntanya mitjana, generalment per sobre dels 600 metres d'altitud. La trobem a Catalunya (Pirineu, Catalunya Central i Serralades Litorals) i al País Valencià (al nord i a les muntanyes de l'interior), en prats sobre substrat calcari, amb la subespècie pyrenaica. A les illes no la trobem.
Algunes races de la subespècie angustifolia són conreades. Es conrea a certa altitud, per tal que l'essència sigui de qualitat ha de reproduir-se vegetativament escollint les plantes amb millor olor. La reproducció per llavor és difícil ja que la germinació no passa del 30% i no assegura la qualitat.
Una espècie semblant és el barballó (Lavandula latifolia) anomenat també espígol mascle que creix en la terra baixa i és més freqüent. Es distingeix de l'espígol en que el barballó té les fulles més amples (5-8 mm el barballó davant de 2-3 mm de l'espígol) i l'inflorescència ramificada (l'espígol sol tenir els peduncles no ramificats). També hi ha híbrids espontanis o artificials entre aquestes dues espècies (Lavandula x burnati).
Usos
- Medicinal (d'aquí ve el sinònim officinalis, referit a les oficines de farmàcia). Tradicionalment s'usa una infusió de flors com a tranquilitzant o inductor a la son.
- Perfumeria: s'obté un oli essencial i diversos perfums i colònies. També utilitzat per perfumar la roba fent una pinya amb les fulles agrupades.
- Repelent de mosquits , en canvi atrau les papallones.
Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Esp%C3%ADgol
Imatge: Sala Florensa, sant Magí 2005
Imatge esquema: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Koeh-087.jpg
Comentaris