Es formalitza la creació de la XARXA DE CIUTATS AMIGUES DEL CIRC


El dimecres 23 de juliol, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Jordi Juanet, i 11 alcaldes i regidors d’arreu de Catalunya han formalitzat la creació de la Xarxa de Ciutats Amigues del Circ. Una vegada iniciada aquesta primera fase, el col·lectiu de Ciutats Amigues s’ampliarà en els propers anys.

El projecte 'Ciutats Amigues', al qual els municipis s’hi sumen a petició pròpia, pretén crear un circuit estable de circ a Catalunya, atreure nous públics de totes les edats i promoure el circ en totes les seves vessants: educació, recerca, creació, producció, difusió i exhibició. El projecte 'Ciutats Amigues' s’emmarca en el 'Pla integral del Circ de Catalunya'.

Les 11 ciutats (Figueres, la Bisbal d’Empordà, Lleida, Mataró, Pineda de Mar, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Tortosa i Vilanova i la Geltrú) assumeixen el compromís de desenvolupar, durant un període mínim de quatre anys, una programació continuada d’activitats i espectacles de circ. Així mateix, es comprometen a incloure els espectacles de circ dins les programacions estables d’activitats culturals en igualtat de condicions que la resta d’arts escèniques i a organitzar activitats que promoguin la creació de nous públics.

Les ciutats amigues del circ també es comprometen a garantir que dins la programació anual de circ hi actuïn un mínim d’artistes/companyies catalanes, exceptuant els festivals de caràcter internacional. Es recomana que aquestes companyies representin un mínim del 50% del pressupost en caixets de circ. En aquest sentit, també prestaran una atenció especial a aquells espectacles creats en residències de circ que tenen el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per a la creació circense.

Les poblacions es comprometen també a signar el Protocol de col·laboració per a la creació de noves mesures per a la presentació del circ a Catalunya, que determina els drets i deures dels ajuntaments, les companyies i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per a la instal·lació en condicions de circs a les ciutats. A més, i sempre que sigui possible, les poblacions que formin part de la Xarxa adaptaran els teatres municipals a les necessitats tècniques que les disciplines circenses requereixen i oferiran espais adequats per acollir en condicions els circs en vela i estructures desmuntables.

Per últim, les poblacions incorporaran la imatge de la Xarxa de Ciutats Amigues del Circ en tota la difusió de les activitats que facin. Durant el 2008, les onze ciutats amigues duran a terme més de 300 actuacions i activitats de circ.

Per la seva banda, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació es compromet a incorporar al Pla d’infraestructures les recomanacions tècniques específiques per a l’exhibició d’espectacles de circ en teatres i espais municipals, així com a donar suport econòmic a les activitats incloses en el projecte de cada Ciutat Amiga. L’import d’aquest suport podrà ser de fins al 40% del cost de les activitats i fins a un màxim de 5.000 € per als municipis de fins a 25.000 habitants, de 8.000 € per als municipis d’entre 25.000 i 50.000 habitants, i de 15.000 € per als de més de 50.000 habitants. Aquestes subvencions es vehicularan anualment a través de convocatòries públiques de subvenció al llarg dels anys de vigència del 'Pla integral del Circ'.

La Generalitat es compromet també a donar informació de serveis i d’activitats de circ per orientar els municipis a l’hora d’organitzar actes circenses, atenent a les seves infraestructures, pressupostos i nombre d’habitants, i a facilitar una eina d’intercanvi d’informació entre els municipis adherits a la Xarxa de Ciutats Amigues del Circ.

Per la seva banda, l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) donarà suport als ajuntaments per a qualsevol consulta, ajut o problema vers l’àmbit del Circ.

Imatges: http://www.apcc.cat/index.php

Font: http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/

Comentaris

Anònim ha dit…
Osti els Fadunito que no han fet força? serà que no hi ha calers a la casa gran.
Anònim ha dit…
En aquest article veig molts compromisos... No se si empassar-m'ho tot plegat.
Anònim ha dit…
Nosaltres a Cervera ja tenim un circ permanent: la Paeria.

Tenim de tot: mags, equilibristes, pallassos, acrobàcia aèria, els Paers Poltrona...

Cada quatre anys es renova algun espectacle, encara que n'hi ha algun que es manté en cartellera durant molt més temps...

Ens ho hem guanyat!
Cervera, ciutat amiga del circ!!!
Anònim ha dit…
Ramon, t'oblides de les feres, dels xarlatans, els funambulistes, els endevins, els faquirs,...
Anònim ha dit…
a la casa gran no els interessa els Fadunito ni el circ que pugui sortir de cervera, és així de trist!
Anònim ha dit…
S'hauria de saber per que aquest any no s'ha fet la convenció de circ que feien els Fadunito...
Anònim ha dit…
Pregunteu-ho a l'Ajuntament...
Anònim ha dit…
Penso que els Fadunito ja fa temps que s'ho volien treure de sobre.
Anònim ha dit…
el motiu de per què no es va fer la convenció, és pq un dels Fadunito (el Farran) es trobava (no sé si encara hi és) a França fent un curs durant uns quants mesos.
Anònim ha dit…
Mujer barbuda, és veritat que el Ferran és fora, però no és aquest el motiu pel que no es fa aquest any!