Aquest diumenge, 29 de juny, Cervera celebra al Grau la festa de sant Pere el Gros




El proper diumenge, dia 29 de juny, festa de sant Pere i sant Pau, es farà una missa a les 8 del vespre a l'església rotonda de sant Pere el Gros, al Grau. També hi participarà la Coral Lacetània.

Sant Pere Gros és una església romànica que respon a les formulacions pròpies de l'arquitectura llombarda del segle XI i és un dels millors exemplars de l'arquitectura medieval catalana que adopten la tipologia de nau amb planta circular.

Documentada el 1072, set anys més tard els esposos El·lemar i Ermessenda la cediren al monestir de Sant Pere de Rodes perquè hi fundés un cenobi. La donació no fou acceptada per Guillem Ramon i la seva esposa Arsenda, senyors de Cervera. Finalment, el 1081 van decidir cedir-la a Santa Maria de Ripoll per establir-hi un priorat benedictí que s'anà engrandint en poc temps. El 1089 són nombroses les referències sobre el seus priors que eren monjos de Ripoll.

Consta en les relacions de la dècima papal recaptada a la diòcesi de Vic dels anys 1279 i 1280. Al segle XV, va entrar en decadència fins al punt de que l'església passà a la condició de simple ermita i sense residir-hi cap monjo.

Curiosament, malgrat l'abandonament, al segle XVIII s'hi va construir un retaule neoclàssic i es feien petites obres de millora que continuaren l'any 1960 amb una restauració total.

Font: Full Parroquial núm. 545, del 22 de juny de 2008


Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bé l'enunciat que ilustra la noticia,de fet quan era petit quan hi anava passejan amb els pares o a menjar la Mona,de tota la vida,sempre anavam al Grau...
Anònim ha dit…
a la foto sembla que també s'ha hagut de netejar una pintada de la mateixa façana de l'església de sant pere el gros. sols m'ho sembla o és veritat?
Anònim ha dit…
Em sembla que aquest tros que es veu mes blanc es una petita reparació que es va fer fa uns anys!
Anònim ha dit…
millor així!
Anònim ha dit…
fa anys em van explicar que les parets de l'església de sant pere el gros fan 2 metres i mig d'amplada i a dins hi ha una escala interior que puja cap a la teulada!!!