El Ball de Diables Infantil de Reus

Ja fa una colla de temps que tomba la preocupació sobre les colles de diables infantils. Certa legislació de l'Unió Europea sobre la manipulació dels productes pirotècnics, posa forces traves a la realització d'aquesta activitat festiva. Penso que finalment tot podrà superar-se amb les complicitats de l'administració organitzadora dels actes, les mateixes colles i sobretot els pares que acompanyen la canalleta.

Si a Brusel·les veiessin la cara d'il·lusió que posen els més menuts amb la maça alçada, rodant la carretilla encesa, entrendrien el que volem dir.

Històricament està demostrada la presència de canalla fent de diable a Reus. Uns petits vestits del segle XIX, que s'han conservat fins avui en dia, ens constaten el fet de que alguns diables infantils participaven de la festa del foc, dos segles endarrera. Aquest és un punt al nostre favor i ens assenyala que antigament els més petits de Reus també anaven amb el ball de diables. Penso que aquesta prova històrica irrefutable, no ha estat prou divulgada i sovint s'obvia.

Des de la seva recuperació com a colla estable el 1981, al Ball de Diables de Reus hi havien anat canalleta esporadicament, tocant els tabals i certament apartats del foc. El Ball de Diables Infantil però, neix espontàniament a la Baixada al Santuari de la Mare de Deu de Misericòrdia del 1995 acompanyant els fills als seus pares amb els vestits que els deixen els diables petits de la població de Rasquera, a la Ribera d'Ebre.


Personalment puc apuntar que vaig ser el coordinador dels tabalers en les temporades 1995, 96 i 97. Les activitats dels tabalers, els assajos setmanals i la nostra vitalitat, va esdevenir una porta d'entrada de molta canalla. Aprenien els tocs i rebien certa formació general sobre el món dels diables. La necessitat de donar cobertura a la demanda dels més petits, era un fet constatable, que la colla va saber canalitzar efectivament.

Finalment amb l'ajut de l'IMAC, que costeja els vestits nous, es presenta el Ball de Diables Infantil de Reus, el 23 de juny de 2002 a la plaça del Castell de Reus molt ben apadrinats per la Mulassa Petita de Reus i com no amb els Diables Infantils de Rasquera. A partir d'aquest moment la seva presència als actes ha estat constant i reeixida. Cercavila de Foc, Festa Major Petita, Baixada al Santuari... Fan molt de goig els atrevits marrecs de Reus. Endavant i molt de foooooooc !!!!

Text i imatges: Lo Consueta de Reus, al Carretillàrium, a http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/97073

Comentaris

Anònim ha dit…
Els vestits semblen de lona, no? o es roba de sac pintada de blanc?
Anònim ha dit…
Concretament és loneta gruixuda de cotó. Crec que s'anomena sarja per aquí al camp. A Reus i el Baix Camp les decoracions son sempre cosides al vestit i mai es pinten. Al Priorat també va per l'estil. Antigament portavem les carretilles en un civader i cadasqú encen les seves amb el ble penjat a la maça. Aquest costum el mantenim inalterable a Reus, les Borges del Camp, Alforja, Riudecanyes i poca cosa més. Mercès per la difusió Carranquera. Visca la Segarra de foc !!!!