Del 4 al 6 de juliol, a Olot: XVIIè CORNAMUSAM, Festival Internacional de la Cornamusa


Organitzat per l'Associació de Cultura Popular El Til·ler, amb el patrocini de Ratafia Russet, aquest festival únic aplega en un mateix espai a amants i intèrprets de la cornamusa, un instrument clàssic en l'àmbit de la música tradicional europea.

L'instrument que origina el festival

La cornamusa és el nom genèric que es dóna a una família d'instruments a la que pertanyen el sac de gemecs català i la xeremia mallorquina. Es compon basicament d'un recipient de pell on s'acumula l'aire, el Sac o Bot, del que surten tres orificis, un per inflar-lo i els altres per a fer-lo sonar. La primera referència escrita que es té de la Cornamusa catalana, o Sac de Gemecs, és del segle XII però encara avui és un dels instruments més utilitzats en les celebracions festives populars, especialment en seguicis i cercaviles.



La gran festa de la cornamusa

El Cornamusam reuneix cada any a Olot intèrprets d'aquest instrument vinguts d'arreu del món. S'inicia, com és costum, divendres al vespre des del balcó dels espants situat a la façana de l'església de Sant Esteve amb l'actuació d'un sacaire i la ja tradicional 'Tocada d'inici'.

Durant els dies que dura el festival, el Cornamusam treu al carrer a una particular figura del bestiari festiu olotí: la Cabreta, una cabra que toca el sac de gemecs. La Cabreta realitza cada any una cercavila pels carrers de la vila i disposa de música pròpia, l'anomenat 'Ball de la Cabreta'.

La festa continua durant dos dies amb tallers, concerts i balls al voltant de la cornamusa i altres instruments de la música tradicional i popular que tenen lloc en diferents espais de la vila.

PROGRAMA DEL FESTIVAL


Text: http://www.festes.org/articles.php?id=118

Comentaris

Anònim ha dit…
Ratafia Russet col·labora i participa en totes les festes i fires de la ratafia que es celebren. Des de la seva primera edició i ininterrompudament ha assistit a la Fira de Santa Coloma de Farners i ha format part del jurat del concurs. En les nostres instal·lacions s'han recuperat i s'elaboren les ratafies de les prestigioses fórmules de Francesc Rosquellas.

Ratafia Russet ha mantingut relació des del començament amb la Fira de Besalú com a part integrant del jurat del concurs i, com hem dit, controlant l'elaboració a l'engròs de les ratafies guanyadores i fent-se càrrec de les maceracions i el seu envasat.

També des dels inicis i de manera continuada Ratafia Russet ha estat membre dels jurats dels concursos d'Anglès i de Centelles.

La col·laboració de l'empresa no es limita a la seva presència en les diferents fires i al seguiment i control de les elaboracions que se'n desprenen, sinó que amb freqüència participa també en les tasques de divulgació, realitzant tallers o oferint conferències.

Sens dubte la col·laboració de Ratafia Russet de més categoria i prestigi, tanmateix idònia per al licor quan a context popular, és el Premi Ratafia Russet de composició per a sac de gemecs , que es convoca dins els actes del Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot i que està pensat per a estimular la creació de nou repertori per a aquest instrument.

El Cornamusam, es celebra a principis de juliol i l'organitza l'Associació de Cultura Popular de la Garrotxa, El Til·ler. Entre altres actes inclou un seguit de concerts i actuacions de grups de música tradicional d'arreu, precedits per la cercavila de la popular Cabreta, mascota de l'instrument, fet amb la seva pell, i que també alegra el festival amb diversos balls.

El Concurs de composicions per a sac de gemecs està obert a tots els compositors nacionals i estrangers i els participants hi poden concórrer amb un màxim de dues obres. Les peces han de ser inèdites, escrites per a sac de gemecs sol i adaptar-se a determinades característiques que s'especifiquen a les bases del concurs.

____________________________
http://www.russet.cat/03_catala/15_cooperacions_ca/idx_cooperacions_ca.php