Avui, Dia Mundial de la Sardana


Avui, el diumenge anterior al dia de sant Joan, arreu del món es ballaran sadanes en motiu de la celebració del Dia Universal de la Sardana. Es tracta d'una festa instituïda per l'Obra del Ballet Popular per ser una jornada d'enaltiment a la dansa catalana. Enguany la sardana que sonarà arreu del món serà 'Magdalena', la peça que Manel Saderra i Puigferrer va dedicar a la seva filla.

La proclamació de la Ciutat Pubilla i el Dia Universal de la Sardana han caminat de la mà des del 1959 fins el 1997. Va ser durant la I Jornada d'Estudis Sardanistes celebrada a Montserrat que, l'Obra del Ballet Popular va prendre l'acord de proclamar cada any una població com a Ciutat Pubilla de la Sardana, i dedicar el diumenge entre Sant Jordi i la Verge de Montserrat per la celebració del Dia Universal de la Sardana. Fins el 1997 les dues festes es van celebrar fixades en aquestes dates, però l'any 1998 hi va haver canvis. Si bé la Ciutat Pubilla actualment segueix igual, amb celebració el darrer cap de setmana d'abril, el Dia Universal de la Sardana es devinculava d'aquesta festa i prenia cos propi el 1998.

Una altra novetat va ser la designació d'una composició diferent cada any, és a dir, que arreu del món sonés la mateixa sardana, una responsabilitat que també és de l'Obra del Ballet Popular.

Seguint aquesta norma, el 1998 es va tocar 'Festeig', de Ricard Viladesau; el 1999 'La Flama de la Sardana', de Tomàs Gil; el 2000 'Mimosa', de Vicenç Bou; el 2001 'Aura del Tura', de Conrad Saló; el 2002 'Tossa Bonica', de Francesc Mas Ros; el 2003 'El parc de la Guineu', d'en Pere Fontàs ; el 2004 'La mel als llavis', de Josep M. Tarridas; el 2004 'De puntetes', d'Agustí Borgunyò; el 2006 'Escalenca', de Pere Mercader; i l'any passat 'L'aplec', de Francesc Riumalló.

El fet d'escollir enguany la música de Manel Saderra i Puigferrer, ve justificada per la commemoració del centenari del seu naixement.

Imatge: http://www.dansairesdelpenedes.cat/IINDIA/Taj%20Mahal_gr.JPG

Font: http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008061300_10_271479__Fets-i-Gent-proper-juny-Universal-Sardana

Comentaris

Anònim ha dit…
La imatge de la notícia és un fotomuntatge o és de debò?
Anònim ha dit…
No és cap trucatge. Es tracta de la Colla Sardanista Dansaires del Penedès, del Vendrell.

Es tracta d'una colla molt viatgera, i l'any passat se'n van anar a l'Índia.

Si voleu veure imatges dels seus viatges (República Democràtica d'Alemanya -1971-, URSS -1979-, Estats Units, Egipte, Turquia, Àustria, Mèxic...) us podeu adreçar a la seva web http://www.dansairesdelpenedes.cat/

A tot arreu on van no s'estan de ballar alguna que altra sardana.