23 de Juny, Falles a Boí!



El poble (boinesos; 1 282 m) es situa més amunt de Barruera seguit el curs del Noguera de Tor sobre l'antic riu de Sant Martí i l'antic camí de Cabdella, davant del poble d'Erill.la-vall.

El poble s'organitza sota la protecció de la Roca de Boí. El casc antic estava fortificat, es conserva part de la muralla: l'arcada d'entrada o porta de Caldes, part de la torre i fragments de murs. Destacar el pont sobre el riu de Sant Martí. Elements característics de la construcció tradicional i fruit de l´adaptació la dificultat del relleu i la manca d´espai són les eres elevades respecte del carrer o tapades i ponts sobre els carrers (de fusta i coberta de pissarra) per unir edificis d´una mateixa propietat.

El primer testimoni del municipi apareix en documents del 1079 (villa de Bogin) i el castell era un dels més important de la vall, en el 1381 el poble tenia 12 focs, uns 48 habitants.

L'element patrimonial més important és l'església romànica de Sant Joan s. XI-XII, amb reproduccions de les pintures mural, restes d´arrebossats originals a l´exterior i interior.

La festa major és per Sant Joan, la nit abans es corren les falles, celebració prèvia a l´estiu i d'origen ancestral, en ocasió de la festa cada any es recupera l´antic joc de les bitlles.

La Festa Major per Sant Joan!

La Festa de les Falles ha estat des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de l’Alta Ribagorça. Les Falles son troncs resinosos que es preparen uns dies abans per tal que estiguin a punt el dia de la baixada. També s’ha fet el “faro”, que consisteix a plantar un pi en un indret elevat i visible des del poble, on s’encenen les falles abans de començar el descens.

A la Vall de Boí existeixen dos tipus de falles: els “rantiners” que son d’una sola peça; les “falles” les més comunes que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe.

La baixada s’inicia des d’un lloc elevat de la muntanya on, guiats pel fadrí major o cap de colla, comenta la filera de foc muntanya avall fins arribar a la plaça del poble on es rebuda amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran fogata i comenta la festa.

L'explicació de les falles és extreta de http://www.vallboi.com/ i les dues imatges i l'explicació del poble es de http://oliva.uoc.es/boi

Comentaris

Anònim ha dit…
Quin tipus de falles es fa servir a Cervera? d'una sola peça o de trossos enganxats a un pal??
Anònim ha dit…
Durro és la primera de les poblacions de l'Alta Ribagorça en celebrar les Falles 2008, la gran Festa del foc. Ho fa aquest dissabte dia 14. Li seguiran: Senet el 21 de juny, Barruera, Boí, El Pont de Suert i Vilaller el 23 i ja en el mes de juliol, dies 11 i 18, Erill la Vall i Taüll, respectivament. A totes les poblacions la baixada de torxes es fa entre dos quarts d'onze i les onze de la nit i la baixada infantil a partir de les 10.

___________________________________
http://lamalla.net/actualitat_cultural/festes_populars/article?id=199987