'L'ou com balla'


'L'ou com balla és un costum propi de la festivitat de 'Corpus Christi'. Es tracta de fer ballar un ou buit damunt un brollador d'aigua d'una font, la peanya de la qual ha estat guarnida amb abundants flors i plantes. Formalment és una imatge que recorda molt a la figura de l'Eucaristia (l'hòstia consagrada que es venera durant el Corpus), però les al·lusions de l'ou a la fertilitat i la plentitud són ben clares i suggereixen altres interpretacions i lectures.

La simplicitat i bellesa d'aquest costum, que consisteix en fer ballar un ou al ritme juganer i incert de l'aigua, li ha donat molta popularitat, de manera que el que va començar a la ciutat de Barcelona s'ha extès ràpidament en d'altres viles del país.


Més enllà de la discussió sobre els origens, el que sí és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, únic lloc de tot el món on actualment es fa ballar l’ou. Actualment destaca a Barcelona, Igualada, Cardona, Manresa, Martorell, Vic, Lleida, Tarragona, Vilanova i la Geltrú i Arenys de Munt.

A Barcelona, una de les ciutats on el ritus és més popular, es pot veure ballar l’ou en un circuit per les fonts de l’Ateneu Barcelonès, Casa de l’Ardiaca, claustre de la Catedral, església de Santa Anna, museu Federic Marés, Reial Acadèmia de la Bones Lletres, Palau del Lloctinent, al claustre de la Parròquia de la Concepció del barri de l'Eixample i també al Poble Espanyol.

Mira.., mira l'ou com balla!

Font: http://www.festes.org/directori.php?id=158

Comentaris

Anònim ha dit…
A Cervera no tenim lloc per fer-ho, doncs els brolladors, apart de que ara hi ha el ditxós decret de sequera, sempre estan espatllats. Què hi farem!
Anònim ha dit…
Mitic nom d'un disc també mitic de la Dharma.
Anònim ha dit…
Jo ho trobo molt de Barcelona aixó!!!
Anònim ha dit…
Segur que això de l'ou té truco. Jo ho he provat a casa varios cops i l'ou sempre se'm trenca. Deu ser un ou especial.
Anònim ha dit…
amb quin ou ho has provat?
Anònim ha dit…
de gallina