Criatures eternes



Els éssers mitològics berguedans viuen molts anys, molt més que nosaltres els humans. Els gegants vells, per exemple, tenen prop de 150 anys. I dels seus pares, la parella que els precediren, se'n desconeix el naixement. La resta de bèsties i d'individus que formen les comparses de la Patum tampoc no baixa del segle.

Recuperant forces

Un dels motius d'aquesta longevitat és una llarga i merescuda hibernació de 360 dies. El seu despertar correspon amb l'eclosió col·lectiva de la més pregona de les emocions berguedanes: la Patum. L'emoció també ha hibernat repartida en custòdia entre milers de patumaires. És el repòs necessari posterior i previ a la follia de sensacions que omple Berga durant els dies de Corpus.

Aleshores, quan la Berga convencional emergeix i s'oculta la fabulosa, les criatures de la Patum es posen en mans de Violant Bonet, la seva metgessa particular. Els qui creuen que només es tracta de figures folklòriques inertes l'anomenen conservadora-restauradora de patrimoni cultural.

La Violant té cura de les ferides produïdes pels sotracs i les trompades inherents a la intensitat de la festa. Durant la Patum, tant les bèsties com els humanoides de desproporció diversa no se'n dolen, són capaços de dansar i saltar fins que el cor dels berguedans els digui prou. Però en la placidesa de la letargia, la Violant en té molta cura. I aquest és l'altre motiu de la seva llarga vida.

Cirurgia reparadora

Amb extrema delicadesa i precisió, la Violant Bonet guareix teixits i pell, i fins i tot òrgans més estructurals, per encobrir el pas dels anys, perpetuar-los en la bellesa i garantir la seva fortalesa per al Corpus següent.



Alguns dels que necessiten més atencions són els cavallets. Especialment a la natja dreta. No és gens estrany, ja que els culs dels cavallets són els que dibuixen, entre la gentada, l'espai circular on es desenvoluparà el ball. Les mans dels gegants, elevades a 170 centímetres de terra, molt sovint són víctimes dels cops de cap dels més badocs. I els caps dels nans, amb la irrefrenable inèrcia de l'ímpetu del ball, topen molt sovint els uns contra els altres.

Gràcies a les mans i al talent de la Violant, el següent dijous de Patum, impecables, els éssers mitològics berguedans ens recordaran que el temps només passa per als mortals, i mostraran, alegres i presumits, la seva presència eterna.

Us avancem que la Patum 2009 tindrà lloc del dimecres 10 al diumenge 14 de juny.

Text: Francesc Ribera, a la revista 'Descobrir Catalunya', núm. 120, maig 2008

Imatge: El bec de l´àliga havia estat vermell, negre i verd, de Josep Rojas, a http://www.regio7.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008052000_26_12678__Comarques-Lliga-Patum-Berga-amaga

Comentaris

Anònim ha dit…
Una radiogràfia de l'àliga de Berga! Es deu poder desmuntar? Sinó la cosa podia ser espectacular.
Anònim ha dit…
La Patum és la Patum!
Anònim ha dit…
Heu vist el vídeo? En un moment del no res es fa un cercle amb espai suficient per ballar els cavallets.