Montblanc, del 18 al 27 d'abril: XXI Setmana Medieval de la llegenda Sant Jordi



Pels volts de la diada de Sant Jordi, el conjunt emmurallat de la vila de Montblanc retorna durant uns dies al seu esplendorós passat medieval i es converteix en l’escenari d’un conjunt de representacions que recreen els principals capítols de la popular llegenda de sant Jordi, el drac i la donzella que la tradició catalana situa en aquesta vila.

La Setmana Medieval de Montblanc es celebra cada any pels volts de la setmana de Sant Jordi, amb el 23 d’abril inclòs, però les seves activitats duren entre una i dues setmanes i s’allarguen fins a finals d’abril. La festa és organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi en col·laboració amb l’Ajuntament de Montblanc i diverses entitats de la ciutat.

Aquesta festa de recreació històrica i llegendària es desenvolupa en un espai incomparable: els carrers i places del centre de la vila de Montblanc, la Vila Ducal, declarat “Conjunt Monumental i Artístic” l’any 1947. En una de les portes d’aquesta ciutat emmurallada, el Portal de Sant Jordi, hi ha el lloc on es creu que Sant Jordi va matar el drac. En aquest indret, hi creix un roser de roses roges, que la tradició popular creu sorgit per acció de la sang del drac abatut pel cavaller caiguda sobre un roser boscà o gavarrer (de roses blanques).

El 'Dracum Nocte'

El 'Dracum Nocte' és l’escenificació de l’entrada del drac a la ciutat, de l’arribada de les forces del mal a Montblanc. Es tracta d’un acte en tres parts: el Correfoc pels carrers de Montblanc, a càrrec de la colla local i alguna altre colla convidada; la Invocació de la Bèstia, un espectacle de foc, llum i so i la Megaffarra Medieval, un concert de música que compta amb una beguda exclusiva de la festa, la “Sang de Drac”, una sangria especial feta amb una recepta secreta. Els actes es fan a l’Antiga església de Sant Francesc de Montblanc. Co-organitzat amb l’Associació juvenil Barjaula, el 'Dracum Nocte' és el preludi de les celebracions, el tret de sortida, una festa del jovent i pel jovent de Montblanc.

Recreació del passat medieval

Durant el temps que duren les festes els carrers i places de Montblanc es converteixen en l’escenari per on passen tot tipus d’activitats que transporten al visitant al passat medieval. Les torres i muralles s’engalanen amb antigues banderes i estendards i els habitants de Montblanc es vesteixen amb vestits d’època. D’entre les centenars d’activitats que s’hi desenvolupen destaquen :

  • Mercat medieval: recreació de l’antic mercat setmanal, amb exhibició de bestiar, mostra d’oficis, representacions de titelles, joglars i altres escenes medievals (venda esclaus, etc)
  • Escenes de la vida quotidiana de l’edat mitjana
  • Sopar medieval
  • Representació corts catalanes celebrades a l’església de Sant Miquel l’any 1307
  • Concurs de Joglars: al voltant d’aquesta figura cabdal per a l’extensió de la cultura a través de la tradició oral i que participava en mercats i fires.



Text: http://www.festes.org/articles.php?id=481

Cartell: http://www.setmanamedieval.org/imatges/noticies/84_Cartell.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Mira que és aprop i no hi hem anat mai... com tantes coses d'arreu dels països catalans...
Anònim ha dit…
Hauríem de tenir un any sabàtic, i dedicar-nos a anar a les festes més emblemàtiques. Algú s'apunta?