Les Ordinacions del Corpus de 1411 situen el fet diabler a Cervera una mica més enllà: a gairebé 600 anys!



Les primeres referències escrites de l'existència del fet diabler a Cervera es remunten al 1426, 1423, 1418,... i ara al 1411 !!!

Tot encapçalant la processó de Corpus, '... vagen Lucifer e los diables ...'.



Imatges: Ordinacions de Corpus de l'any 1411. Arxiu Comarcal de la Segarra (ACSG). Fons de l'Ajuntament de Cervera.

Comentaris

Anònim ha dit…
Enhorabona per la feina d'investigació!
Carles Sala ha dit…
Aprofito per agrair des d'aquestes ratlles la col·laboració que hem tingut en tot moment per aquesta i d'altres recerques per part de l'Arxiu Comarcal de la Segarra, i en particular dels professionals que hi treballen, la Dolors Montagut i la Gemma Pich.
Anònim ha dit…
El 2011 farà 600 anys,l'hem de fer grossa...
Anònim ha dit…
Com diu l'astarot junior, l'hem de fer grossa, i ha de ser la festa mes diabolica de les que es puguin fer mai!!!

Llastima que aixó es Cervera i serà dificil de tenir el suport institucional que necessitaria un acte així (potser m'equivoco, qui sap?)...

Diables de Cervera sis-centenaris!!!
Anònim ha dit…
Qui sap,presentant un projecte amb cara i ulls,la colla ja a demostrat sobradament,que quan si posa,es fan coses més que dignes...
Anònim ha dit…
Per guanyar temps, d'aquí al 2011 potser seria millor aturar les investigacions, no fos cas que es descobrís alguna referència anterior a "lo joch de Llucifer e los diables". (És conya).

El que no estaria malament per celebrar-ho, fora una recreació històrica de com devia ser una "professó" de Corpus del segle XV.
Anònim ha dit…
Algu te constancia de que hi hagi algun altre referent dels diables mes antic, a la resta de Catalunya?
Anònim ha dit…
Pel que jo he llegit, que no és gaire, em sembla que del 1400 a València i a Valls, i del 1350 a Barcelona, però tots agafats amb pinces: que un àngel, que un dimoni, que suposem que lluiten, que si n'hi ha un n'hi ha d'haver l'altre... La cosa no està clara!

De fet també és difícil precisar el que són i el que no són antecedents del ball de diables, i el que són ball de diables o una altra cosa... Difícil!

El que tinc clar és que si el ball de diables de Cervera no és el més antic, no li deu faltar gaire!!!

Felicitats per la part que us toca.
Anònim ha dit…
una recreació del corpus d´aquella època, no estaria gens malament
Anònim ha dit…
Fa gràcia tenir una de les tradicions mes antigues de Catalunya, documentades a casa teva, juntament amb altres entremesos.

Ara el que toca es engrescar la gent i anan't-los recuperant tots, de mica en mica!
Anònim ha dit…
m'agradat molt el comentari d'Antoni Ramoneda,m'agradaria saber qui es...
Anònim ha dit…
Bé felicitats per la troballa però només voldria remarcar una cosa. El fet que hi hagi una referència que posi que encapçalant la processó de Corpus "... vagen Lucifer e los diables..." no significa que el vostre Ball de Diables actual sigui d'aquesta data. Sóc molt autocrític fins i tot amb el Ball de Diables que pertany i que s'autoproclamà que sigui de l'any 1601... Les manifestacions festives on hi havien diables al segle XV no tenen res a veure amb la primera referència del 1612 on surt per primera vegada un diàleg, i tampoc tenen res a veure amb els balls de diables del segle XIX, i tampoc tenen res a veure amb els Balls de Diables centenaris amb parlaments i tampoc tenen res a veure amb els balls de diables actuals.

De totes formes us vull felicitar energicament per la gran feina que esteu realitzant i per la gran difusió que feu de les vostres activitats. Endavant Carranquers!!