El Museu Comarcal de Cervera: 1957 - 2008


L'any 1957 l'historiador Agustí Duran i Sanpere va fundar un museu històric i etnològic que va ubicar en una antiga casa del carrer Major. Actualment, aquest espai constitueix l'àrea de reserva de les valuoses col·leccions d'art cerverí i comarcal que conformen el fons museístic, que comprèn les antigues sales del primitiu museu i l'església de Sant Joan de Jerusalem, integrada dins el mateix immoble i que funciona com a sala d'exposicions municipal.

D'altra banda, la idea d'un museu que recollís els aspectes rurals de la Segarra existia de feia temps en la ment d'Agustí Duran i Sanpere. Als anys 60 es produeix l'auge de l'agricultura i les novelles incorporacions mecanitzades van desplaçant a poc a poc els útils manuals. En aquest moment, i a instàncies de l'historiador, la Cooperativa del Camp Comarcal de Cervera (CCCC) fa una crida als pagesos perquè aportin tot allò que considerin vell o inservible relacionat amb les activitats o formes de viure agrícoles, per tal de crear un Museu del Blat i la Pagesia. L'èxit de la crida fou clamorós i arribaren a reunir més de 600 objectes, que abraçaven diferents aspectes relacionats amb la vida i el treball al camp, aportats per més de 150 socis de la cooperativa i una quarantena de poblacions.

La mostra de tots els objectes es va organitzar a l'edifici de la Universitat, on va romandre provisionalment a l'espera de trobar un local més adient, fins al seu trasllat, l'any 1975-76 als baixos de l'antic museu Duran i Sanpere i Centre Comarcal de Cultura, al carrer Major núm. 15.

El 1982 la Paeria de Cervera va comprar la casa natal d'Agustí Duran i Sanpere, situada al carrer Major núm.115, la qual, totalment arranjada, és visitable com a mostra de la seu d'una família benestant de finals del segle XIX. L'any 1988 es va formalitzar el llegat Duran i Sanpere, que representa una part de l'herència d'una de les filles de l'historiador, Na Eulàlia Duran i Grau, i que comprén l'immoble "Casa Duran i Sanpere" amb totes les pertinences contingudes.

L'objectiu d'aquest llegat va ser, des d'un principi, potenciar l'estudi i coneixement de la figura d'Agustí Duran i Sanpere, conservar i custodiar el patrimoni de la casa i ubicar-hi un museu, l'actual Museu Comarcal de Cervera gestionat pel Patronat Municipal Duran i Sanpere.

L’actual Museu Comarcal de Cervera és un conjunt museístic format per dues seus ben diferenciades: la Casa Museu Duran i Sanpere i el Museu del Blat i la Pagesia.



Casa Museu Duran i Sanpere.

És la casa pairal de la família cerverina dels Duran i els es distribueix en dos pisos bàsics:

  • Planta baixa. Originàriament és on es trobaven les dependències més lligades a l’explotació agrícola de la casa. Inclou la sala d'exposicions permanent i la sala d'exposicions temporals. L'exposició permanent pretén donar a conèixer les importants col·leccions que conserva el museu entre les qual destaca el fons religiós dels segles XIV-XVI recuperat de diferents edificis de la comarca i el fons procedent de l'antiga Universitat de Cervera.
  • Planta noble. Es tracta de la interpretació d’una casa burgesa mitjana del segle XIX la qual conserva, al seu interior, tant el mobiliari com bona part dels objectes quotidians que vestien la vida de la casa.

Museu del Blat i la Pagesia.

Museu de caràcter etnogràfic que presenta una mostra significativa de la cultura material de les diferents activitats de la vida rural: les estances de la casa i activitats típicament domèstiques, les feines del camp, l’elaboració dels productes, els oficis tradicionals,…

Per a més informació: http://www.museudecervera.cat/

Font: http://www.museudecervera.cat/

Imatges peça escultòrica i casa Duran: http://www.ccsegarra.com/fotos/

Comentaris

Anònim ha dit…
al rebedor de la sala d'exposicions permanent encara hi han les noves tenebres del campanar, quan les pensen posar?
Anònim ha dit…
El museu del Blat i la Pagessia fa molta mania!

A l'ajuntament els hi tindria de caure la cara de vergonys de tenir totes aquelles eines desaparegudes, amuntegades com si fos brossa!