EL GRUP DE FOLK




El Grup de Folk va ser una agrupació de cantants, conjunts i animadors musicals que entre els anys 1967 i 1968 es van organitzar com a alternativa més o menys popular i festiva als Setze Jutges, dins el moviment de la Nova Cançó a la ciutat de Barcelona

En la seva curta trajectòria com a grup van realitzar nombrosos concerts i festivals, entre els quals destaca el multitudinari Festival Folk del Parc de la Ciutadella de Barcelona (9.000 persones i 7 hores de música), el maig de 1968. A partir dels enregistraments d'algunes d'aquestes actuacions en directe van editar dos discos de llarga durada: 'Festival Folk' (Als 4 Vents, 1967) i 'Folk 2' (Als 4 Vents, 1968) [ambdós reeditats el 2003 per la discogràfica Picap en un únic CD]. A banda d'això, molts dels seus membres, en grup o en solitari, van enregistrar discos de curta i llarga durada. 



El Grup de Folk no era una formació fixa: la seva composició variava en funció de les actuacions. Alguns dels seus components més actius van ser Jaume Arnella, Xesco Boix, Falsterbo 3 (Eduard Estivill, Joan Boix i Amadeu Bernadet), Pau Riba, Jordi Pujol i Cortès, Albert i Jordi Batiste, Jaume Sisa, Oriol Tramvia, Consol i Ramon Casajoana, Gabriel Jaraba, Josep Maria Camarasa, Jaume Vallcorba o Josep Molí. També van ser membres però no apareixen a cap gravació Maria del Mar Bonet que va ser introduïda per Pau Riba en contraprestació per les gestions infructuoses que ella va fer per tractar que aquest fos un dels membres de Els Setze Jutges i Ovidi Montllor introduït per Montserrat Roig, no va ser acceptat en un primer intent però si en un segon. Al concert que van fer al Canet Rock del 1975 va ser present Manel Joseph de la Plateria i El Grup el Sac.

A diferencia del Setze Jutges el repertori del Grup de Folk no era basat en la Cançó Francesa, les seves influences tenien dos vessants. D'una banda, la recuperació de cançons populars catalanes i, de l'altra, l'adaptació de cançons d'arreu del món, especialment del Folk Song nord-americà, com Bob Dylan.


Trenta anys després de la seva dissolució alguns dels membres del Grup de Folk es van tornar a unir per actualitzar les cançons de sempre, tocar-les de nou en directe i enregistrar-les en dos discos: 'Els temps encara estan canviant. Les cançons del Grup de Folk' (DiscMedi-Blau 2001) i 'Els temps encara estan canviant. Les cançons del Grup de Folk 2' (DiscMedi-Blau, 2003).

Discografia: 1967 - 'Festival folk'; 1968 - 'Folk 2'; 1975 - 'Folk 5'; 2001 - 'Els Temps Encara Estan Canviant'; 2003 - 'Els Temps Encara Estan Canviant II'; 2007 - 'Què fas polissó?'

 


Comentaris

Quins temps! Sens dubte, fa molt de temps que estan canviant.

Per cert, sóc un fan de Falsterbo-3 i sempre hi he vist i sentit una veu femenina. Em sembla que es diu Montserrat Domènech. I ara en lloc del Joan Boix hi ha l'Isidor Marí. Desconeixia qui és Amadeu Bernadet.

Felicitats per l'article!

Salutacions cordials des de Vallromanes

Víctor Pàmies
[Raons que rimen]
Anònim ha dit…
Dels Falsterbo 3 pots trobar moltíssima informació a la web de Falsterbo Marí http://www.falsterbomari.com


LA HISTÒRIA
de MONTSE DOMÈNECH I EDUARD ESTIVILL
------------------------------

JOAN I EDUARD (1967)
(Joan Boix+ Eduard Estivill)

FALSTERBO 3 (1968)
(J. Boix, E. Estivill, A. Bernadet)

FALSTERBO 3 (1969)
(E. Estivill, A. Bernadet, M. Domènech)

FALSTERBO 3 (1970-1973)
(M. Domènech, J. Boix, E. Estivill)

FALSTERBO (1982-1987)
(M. Domènech, E. Estivill)

FALSTERBO MARÍ
M. Domènech, E. Estivill, Isidor Marí
1999...


LA HISTÒRIA D´ISIDOR MARÍ
---------------------------------

ISIDOR I JOAN (1965-1966)
(Isidor Marí + Joan Marí)

ISIDOR (1968-1973)

UC primera etapa (1974-1985)

ISIDOR MARÍ (1985-1999)

FALSTERBO MARÍ
(M. Domènech, E. Estivill, Isidor Marí)
Gràcies, itaca. Ara veig que és de la primera època... i jo per aquelles dates encara no m'interessava gaire per la música. :)

Per cert, no m'he pogut estar de tafanejar la notícia a la remodelada La Tafanera.
Anònim ha dit…
Guaita! L'Estivill és el dels llibres d'anar a dormir.
No, si sempre s'aprèn alguna cosa...
Anònim ha dit…
Les imatges deuen ser del Festival Folk del parc de la Ciutadella del maig del 68??? Enguany farà 40 anys...
Jordi Lloberes ha dit…
Recordeu que el romanço carranquer està fet pel mestre arnella!
El podeu escoltar a la nostra pàgina www.diablescarranquers.cat
Anònim ha dit…
A quin lloc de la pàgina web?