El fonament químic del foc



Anomenem foc al resultat d'un procés molt exotèrmic d'oxidació. Usualment, un compost orgànic, com el paper, la fusta, els plàstics, gasos d'hidrocarburs, la gasolina..., susceptible d'oxidació i en contacte amb una substància oxidant (l'oxigen de l'aire), només necessita una energia d'activació, també coneguda com temperatura d'ignició, que pot venir a través d'una espurna o una altra flama, per a inflamar-se. Una vegada comença la reacció d'oxidació, el calor desprès per la reacció serveix per a mantenir-lo en marxa.

Els productes de l'oxidació (principalment vapor d'aigua i diòxid de carboni), a alta temperatura pel calor després per la reacció, emeten llum visible: açò són les flames (gasos incandescents).

La composició dels gasos que es desprenen, així com la seua temperatura, determinen el color de la flama. Així, són roges, ataronjades o grogues en el cas de paper i fusta; o blaves en el cas de molts gasos d'hidrocarburs, com els usats domèsticament, però poden ser de colors més exòtics si cremen elements metàl·lics.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Foc

Imatge: http://sp8.fotologs.net/photo/8/50/89/juannan/1196276070_f.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
M'agradaria saber com s'ho fan per crear els colors de la pirotècnia que fem servir als correfocs o les cases que fabriquen focs artificials...
Anònim ha dit…
Els colors s'obtenen afegint diversos components a la polvora, generalment metalls.

Per exemple:

Blanc: Alumini.
Blanc brillant: Magnesi.
Vermell: Liti o Estronci.
Groc: Sodi.
Verd: Bari.
Taronja: sals de Calci.
Blau: Coure.
Platejat: Alumini o Titani.
Daurat: Sodi.

A mes, amb Calci s’intensifiquen els colors.
Amb Antimoni es provoca el “Flaix”.
Amb Zinc es provoca fum.
Jordi Lloberes ha dit…
Ell+ella+4 voll dams+4 vodkes amb taronja+ mesclat!

Flama encesa tot l'any!(;P)
Anònim ha dit…
ell+ella+sangria+dijous gras+cervesa = 2 guspires i a dormir!