El Drac 'Aimeric', de la Ribera d'Ondara, a punt pel seu bateig aquest diumenge



A l’edat mitjana, a principis del segle XV, trobem que en mig del camí reial entre Barcelona i Lleida hi havia tres hostals molt propers entre ells i que més endavant esdevindrien un dels dotze pobles de la Ribera d’Ondara gràcies a la construcció d’una capella què feu erigir el baró Jordi Joan Aimeric a mitjans del segle XVI. Aquest personatge fou d’alguna manera el creador de la Ribera d’Ondara ja que la gran majoria dels pobles que actualment en formen part pertanyien a ell i els feu adquirir importància. En aquesta petita capella, a la qual el baró va agafar molta estima, s’hi posà de patró sant Jordi en honor al seu nom. Es va fer construir una imatge del sant meravellosa de la qual avui dia encara es conserven algunes característiques ja que la figura ha estat copiada al llarg dels anys a l’haver-se de substituir els sants pel mal estat que presentaven o al ser destruïts o deteriorats per les guerres.

El drac 'Aimeric', què pren el nom del famós baró, és una rèplica del drac de la imatge de la capella i pretén difondre i representar la història d’aquest municipi. 'L’Aimeric' ha estat impulsat pel jovent de la Vall d’Ondara i l’Ajuntament de la Ribera d’Ondara.

La seva construcció l’ha dut a terme el mestre Xavier Badia i Bernaus al taller 'La Gàrgola' de Cervera entre el gener i l’abril del 2008 i ha estat apadrinat per Josep M. Puig, alcalde de la Ribera d’Ondara, i per Conxita Piqué i Cristià, membre de l’associació d’Amics de sant Jordi de Catalunya.

El seu ball és una adaptació musical del 'Goig de sant Jordi dels Hostalets', originàriament escrit per Lluís Badia i Torras i musicat per Mn. Josep Armengol, autor també d’algunes de les peces de la Patum de Berga.

La idea d'aquesta bèstia va sorgir arran de la celebració a la Ribera d'Ondara de la 1a Trobada del Bestiari Festiu de les Comarques Centrals, Terres de Ponent i Alt Pirineu que va tenir lloc el 20 d'octubre de 2007. En aquesta concentració hi va prendre part el Drac de l'Agrupació que va ser portat i ballat per joves d'aquest municipi.

Font: http://bestiari.cat/actualitat.asp?RnD=7789&ID=213

Imatge: esbós del Drac Aimeric de l'escultor Xavier Badia i Bernaus

Comentaris

Anònim ha dit…
Pel dibuix sembla maco el drac Aimeric. Felicitats Xavi!
Anònim ha dit…
Felicitats a tots, al Xavi, a l'ajuntament de Ribera i al joven del poble per aquesta iniciativa.