'Musiquetes per a La Bressola'




L'Associació d'Amics de la Bressola, entitat de suport a les escoles catalanes de la Catalunya Nord, ha impulsat el disc 'Musiquetes per a la Bressola' (Propaganda pel Fet!, 2008), un recull de cançons populars per a petits i grans interpretades i posades al dia per músics d’arreu dels Països Catalans, coordinats per Marc Serrats i Marc Grau (Xerramequ Tiquis Miquis) i Núria Lozano (La Carrau).

El repertori és: Jo som feliç; La llebreta; Una matinada fresca; Muntanyes del canigó,; La tarara; L'abella; Una mosca volava per la llum; El capellà i la gallina; La calma de la mar; Mareta, mareta; La Bepa; Les Caterinetes; La lluna, la pruna; Les poemetes; Miquel; La pastoreta; La cançó de les mentides; La gata i el belitre; L'escala de la vida; Transformacions; L'allioli; La Dama de mallorca.

Els 60.000 exemplars que se n’han editat es distribueixen aquesta primavera amb una desena de revistes infantils i juvenils d’arreu del país, gràcIes a una producció del Grup Enderrock, la discogràfica Propaganda pel Fet!, Arenys.org i Crea't, i amb el suport de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya, per promoure les escoles Bressola a la Catalunya Nord. El disc s’ha registrat amb la llicència lliure Creative Commons.

A més, el projecte disposa d’un espai educatiu a la xarxa per treballar amb les cançons a http://www.musiquetes.cat/.

La Bressola ja té trenta anys. Al 1976 fundà la primera escola catalana dels temps moderns a Perpinyà. Actualment ja gestiona 7 escoles de primària i 1 de secundària, escolaritza més de 500 nens i nenes, i s’ha convertit en un model i una referència. Tot i que el nombre d’alumnes s’ha doblat en els darrers anys, encara està lluny de poder cobrir tota la demanda. Les escoles existents tenen llistes d’espera, i moltes viles encara no tenen la seva Bressola.

Font: http://www.festes.org/media.php?id_media=1053 i http://www.musiquetes.org/

Imatge: http://cat.creativecommons.org/?p=135

Comentaris

Anònim ha dit…
Manifest per la Bressola i la llengua a Catalunya Nord


MANIFEST:

“L’usage du catalan répugne et est contraire à l’honneur de la nation française”. (L’ús del català repugna i és contrari a l’honor de la nació francesa). Amb aquesta paraules el rei Lluís XIV va prohibir la llengua catalana amb el seu edicte de l’any 1700 al territori que va anomenar la província estrangera del Rosselló.

Després de 276 anys de prohibició de l’ús de la llengua, ningú no s’hagués cregut que el 1976 es podria tornar a obrir una escola catalana a Perpinyà. La Bressola però, ho va fer, i al cap de 30 anys, no només segueix existint sinó que hom pot comprovar que correspon al desig de la població de Catalunya Nord, tant la catalana d’origen com la d’adopció: Les escoles de la Bressola (que ara són vuit) han crescut de 280% aquests darrers 8 anys! Això hauria de significar l’obertura de nous centres i l’escolarització de més i més nins i nines, amb totes les despeses i dificultats que això representa

La manca de mitjans, però, impedeix que totes les famílies puguin tenir-hi accés:

* Cal esperar 5 anys abans que l’estat participi en el finançament d’un centre nou.
* Manquen locals per acollir els alumnes. Obligant a realitzar les classes en barracons i en condicions poc agradables per l’ensenyament.
* La gran majoria de municipis no disposen d’una escola catalana. la qual cosa exclou de l’ensenyament català molts alumnes que s’hi matricularien
* Manquen recursos per obrir més centres de secundària que permetin la continuació dels estudis i la línia educativa engegada per les escoles La Bressola a primària.

La llengua catalana a Catalunya Nord, malgrat els avenços d’aquests darrers anys, es troba en greu perill i caldrien moltes escoles per a salvar-ne realment l’ús.

Per aquests motius els sotasignats fem una crida a les institucions franceses i a les catalanes:

A les institucions franceses:

- A l’estat perquè apliqui de manera generosa i eficaç l’acord signat amb la Bressola l’any 1995 facilitant la creació d’escoles la Bressola als municipis que encara no en tenen.
- Al Consell General perquè participi en el finançament de l’ensenyament secundari (Col·legi)
- Al Consell Regional perquè continuï incrementant els ajuts a la Bressola com ho ha començat a fer i ajudi a la creació d’un liceu.
- Als municipis del departament dels Pirineus Orientals que encara no ho hagin fet perquè facilitin locals per a les escoles catalanes de la Bressola i els atorgui la paritat, pel que fa als serveis municipals, amb les escoles públiques franceses.

A les institucions catalanes:

- Al Govern de Catalunya perquè continui aplicant de manera generosa la Resolució del Parlament de Catalunya del 21 de febrer del 2001 que insta el govern a facilitar la creació de nous centres de la Bressola.

- A les diputacions, consells comarcals i municipis que encara no ho hagin fet, que s’adhereixin a l’associació Amics de la Bressola.

Els sotasignats també sol·liciten de les institucions esmentades un suport decidit a les iniciatives culturals de Catalunya Nord en els àmbits de

* Creació (cançó, teatre, dansa)

* Mitjans de comunicació (premsa, ràdio, TV). En particular es demana que la població nord-catalana tingui accés a les TV digitals terrestres en català.

* Toponímia. Plena utilització dels topònims en català en tots els senyals públics.

Salvem la llengua i la identitat catalana de les comarques del nord!

_______________________
Podeu llegir-lo i signar-lo a http://www.bressola.cat/?q=manifest