Mor Josep Benet, un cerverí referent de la lluita per la llibertat a Catalunya


L'historiador, advocat i polític cerverí Josep Benet i Morell ha mort aquesta nit passada a l'edat de 87 anys. Amb la seva mort desapareix una de les figures més destacades de la lluita política per la democràcia i pel catalanisme.

Format a l'escolania de Montserrat, ja des de molt jove participà en el moviment nacionalista català i pertangué a la Federació de Joves Cristians de Catalunya. El 1938 s'incorporà a l'exèrcit republicà. A la postguerra fundà el Front Universitari de Catalunya (1944-47), que presidí, i els Grups Nacionals de Resistència, i milità un temps a Unió Democràtica de Catalunya.

Llicenciat en dret a la Universitat de Barcelona (1945), fou cap de la secretaria de la Comissió Abat Oliba (1946-47), cofundador de "Germinabit" i un dels promotors, i col·laborador, de 'Serra d'Or'. Inspirà o promogué molts dels episodis de la resistència antifranquista al Principat -com la vaga de tramvies (1951), l'afer Galinsoga (1960), accions a favor del català a l'escola, o la campanya "volem bisbes catalans" (1967).

Va defensar nombrosos processats davant els tribunals civils i militars franquistes, va participar, com a independent, en la fundació de l'Assemblea de Catalunya. L'any 1977 fou elegit senador per l'Entesa dels Catalans, i reelegit el 1979, amb el suport del PSUC, partit que el portà al Parlament de Catalunya (1980) i el preconitzà, sense èxit, per a la presidència de la Generalitat.

Especialitzat en la història social, política i religiosa dels ss XIX i XX, és membre de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, Econòmics i Socials i ha estat professor a l'Institut Catòlic d'Estudis Socials de Barcelona. Del 1984 al 2000 fou director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya. Li han estat atorgats el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1996) i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2000).

Cervera declarà l'any 1991 Josep Benet fill il·lustre de la ciutat.

Font: http://lamalla.net/politica/article?id=192798

Imatge: http://www.avui.cat/article/cultura_comunicacio/25569/mor/josep/benet/morell/anys.html

Comentaris

Anònim ha dit…
un dels millors politics,junt amb joan comorera,que a donat cervera.
Anònim ha dit…
Cervera.- El polític, historiador i advocat, Josep Benet, volia acomiadar-se de Cervera el pròxim dia 17 de maig. El Centre Municipal de Cultura, el Casal i la Fundació Jordi Cases i Llebot, havien organitzat una jornada d'homenatge per aquesta diada sota el lema Benet Mestre. Juntament amb les entitats de Cervera i la Segarra s'havia preparat un reconeixement a la trajectòria del polític i la seva lluita contra el franquisme. Tant el director del Centre Municipal de Cultura, Josep M Llobet, com l'alcalde, Joan Valldaura, consideren que la d'avui és una jornada de dol per la ciutat. La Paeria ha decretat dia de dol i també en el plenari del proper dijous es farà un acte de reconeixement.

________________________
http://www.3cat24.cat/noticia/265646/segarra/Benet-volia-acomiadar-se-de-la-Segarra-el-proxim-17-de-maig
Jordi Lloberes ha dit…
Jo fa poc em vaig llegir el seu llibre: El president Companys, afusellat. I realment em va sorpendre la seva manera d'escriure i d'explicar l'història d'una manera planera i gens enravessada. A mes que el llibre era de lectura ràpida i que enganxava.
Company fins aviat i fins al final!