El FONS FOTOGRÀFIC SALVANY de la Biblioteca de Catalunya


Josep Salvany (Martorell, 1866 - Barcelona, 1929)

Josep Salvany i Blanch va cursar estudis de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1891. Gran afeccionat a l'excursionisme científic i a la fotografia, l'any 1905 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924. Van ser les seves excursions arreu de Catalunya les que li permetran crear una important col·lecció de fotografies. Va viatjar també per les Illes Balears i la resta d'Espanya, pels Estats Units, Europa, Egipte, Pròxim Orient, i en tots aquests viatges captà amb la seva càmera fotogràfica els monuments i la gent del diferents països.


carreró Sabater, 1913

Bon coneixedor de les tècniques fotogràfiques i de les innovacions tècnològiques va utilitzar la fotografia estereoscòpica, tècnica molt emprada entre els fotògrafs de l'època.


façana de la Paeria, 1912

L'obra

El Fons Salvany, dipositat a la Biblioteca de Catalunya, conté aproximadament 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm. Aquestes plaques fotogràfiques es conserven en les seves capses originals i cada una d'elles té un número identificador. Tot i que la majoria de fotografies estan realitzades pel propi Salvany podem trobar algunes d'altres membres del Centre Excursionista de Catalunya. L'abast cronològic de la col·lecció es situa entre 1911 i 1926.


avinguda Duran i Sanpere, 1913

A aquest fons de plaques s'afegeixen sis carnets de visita i dues agendes manuscrites que permeten identificar cada clixé, aportant la descripció o títol de les imatges així com altre informació tècnica. En aquesta col·lecció digital les imatges s'han descrit, sempre que ha estat possible, seguint les anotacions d'aquestes agendes.

carrer Major, 1913

Les fotografies de Salvany permeten un recorregut per la crònica social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX. Tot i ser Barcelona i Martorell els entorns que més van interessar a Salvany podem trobar imatges de la resta de llocs que va visitar, entre ells Cervera i la Segarra. Esglésies, monestirs, creus de terme, esports de muntanya, paisatges, fonts, retrats de la gent del carrer i dels amics i familiars, són alguns dels temes d'aquesta col·lecció d'imatges, de les que aquí heu tingut una petita mostra.

Font: Fons Fotogràfic Salvany - Biblioteca de Catalunya

Imatges de Cervera: Fons Fotogràfic Salvany - Biblioteca de Catalunya

Comentaris

Anònim ha dit…
Se sap alguna cosa del projecte de la història gràfica de Cervera? Està tirant endavant?
Anònim ha dit…
Penso que sí, doncs l'altre dia al Segarra Actualitat el Max Turull, en un article sobre el difunt Joan Salat, comentava que la darrera vegada que va parlar amb ell era per demanar-li material per la Història Gràfica.
Anònim ha dit…
Fa gràcia veure fotos de fa 100 anys. De fet, Cervera no ha canviat gaire des d'aleshores... Mala senyal?
Anònim ha dit…
Si fos per a mi, sense deixar de banda l'avanç tecnològic que te de fer un poble, tornaría a tancar les muralles i la meitat d'industria la faria tancar, que la gent torni als camps i a la ramaderia! Cada vegada tenim mes de tot i cada vegada som mes egoistes i mes individualistes.

El messenger te'l venen com una eina per estar comunicat i tenir un munt d'amics i es tot el contrari, un element individualista que treu la nostra gent de carrer!

Aquestes afirmacions son molt curtes i semblen molt seques peró tindría que omplir fulls i mes fulls per explicar-me be!
Anònim ha dit…
Veure reixes als finestrals de la planta baixa de la Paeria ha estat tota una novetat.