El dimoni


Un dimoni és un esperit sobrenatural. Originàriament, la paraula ve del grec 'δαίμων', 'daemon', que designa un esperit molt savi, però no malèfic, contràriament a l'acepció que té en la majoria de cultures per influència religiosa.

Els dimonis a les grans religions

En les "religions del Llibre" (Judaisme, Cristianisme i Islam), un dimoni és un esperit d'origen celestial, un àngel, que es va rebel·lar contra Déu i el seu pla diví seguint a Llucifer, que seria "el" Dimoni, i que per tant va ser expulsat dels cels a l'Infern. Són esperits que han esdevingut malignes i que se suposa que miren de temptar als humans per fer-los girar cap al Mal i fer que llurs ànimes es condemnin eternament, i que pateixin els focs de l'Infern.

Classificació dels dimonis

El cristianisme, i més concretament, el catolicisme, ha dedicat molt de temps a l'estudi dels dimonis, i n'ha el·laborat llistes i classificacions, que van des de Satan fins als dimonis de menor categoria que farien tasques secundàries.

Peter Binsfeld, el 1589, va associar un dimoni a cada pecat mortal, seguint tradicions medievals. Així Llucifer seria el dimoni de l'orgull, Mammon el de la cobdícia, Asmodai o Asmodeu el de la luxúria, Satan el de la ira, Belcebub el de la gola, Leviatan el de l'enveja i Belfegor el de la desídia.

Sebastià Michaelis va escriure un tractat anomenat 'Història Admirable' on dividia els dimonis en tres jerarquies diferents.

La tradició del segle XVI creia que cada mes un dimoni prenia més força que els anteriors: Belial al gener, Leviatan el febrer, Satan el març, Belfegor l'abril, Llucifer el maig, Berit al juny, Belcebub al juliol, Astarot a l'agost, Tammuz al setembre, Baal a l'octubre, Asmodeu el novembre i Moloch el desembre.

Els noms dels dimonis, en general, són déus o llocs babilonis (Babilònia era la ciutat pagana del pecat per excel·lència, perquè els jueus hi van estar exiliats) o manlleus de monstres i genis mitològics, sobretot d'origen grecollatí i germànic.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Dimoni

Imatge: http://shardblog.blogspot.com/2007_10_01_archive.html

Comentaris

Anònim ha dit…
carranquers i carranquers,el compte endarrera ja ha començat,només falta dos mesos per la festa de la colla.
Anònim ha dit…
Aquesta notícia del diable fa una mica de "yu-yu"...
Anònim ha dit…
La majoria de noms podrien sortir tranquil·lament al Senyor dels Anells.
Anònim ha dit…
el dimoni sap més per vell que per dimoni!!