Dilluns de Pasqua: l'Arbre del Maig i el Ball del Cornut, a Cornellà del Terri (Pla de l'Estany)


La festa ja comença el Divendres Sant al migdia, quan els vilatans escullen, tallen i esporguen el pollancre més alt del municipi i el porten a la plaça, on substituirà el que roman en peu des de l’any anterior.

El dia fort, però, és el Dilluns de Pasqua, quan l’arbre és coronat amb un plomall de pi i el tronc guarnit amb banyes i corns d’animals. Ajudats per llargues cordes i a pes de braços, els veïns l’aixequen al bell mig de la plaça.

Amb l’arbre presidint la festa, els dansaires del Ball del Cornut recorren la vila al ritme de la música. És llavors quan apareix un personatge cobert amb un barret de pell i dues grans banyes de boc recargolades. L’acompanyen sis parelles que formen una rotllana al seu voltant. Al compàs dels acords, el Cornut salta primer entre les dones i després entre els homes. Finalment, pren una noia per la mà, trenca la rotllana i surt furtivament per un carrer adjacent. La cobla continua tocant i al final interpreta algunes sardanes.

Aquest ball, celebrat en un ambient d’ironia, bromes i bon humor, és únic al territori català després de ser recuperat del que podia haver estat una antiga tradició medieval. Probablement celebrava la fi del ”dret de cuixa” dels senyors feudals, que tenien a les seves mans les vides dels vassalls i, entre d’altres, el privilegi de passar la nit de noces amb les noies que s’havien de casar. Una altra versió dels orígens de la dansa, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, l’assenyala com a ritus per obtenir protecció col·lectiva davant dels mals esperits. El fet que el ball se celebri al voltant de l’Arbre del Maig l’enllaça també amb l’arribada de la primavera, l’inici d’un nou cicle i el culte a la fertilitat.

Per a més informació: http://www.festes.org/articles.php?id=40

Font: http://es.costabrava.org/suggestions/detail.aspx?t=l%E2%80%99arbre-del-maig-i-el-ball-del-cornut&com=UwB1AGcAZwBlAHMAdABpAG8AbgBJAEQAXAAyADIAMwBcAA==

Imatge: http://www.firesifestes.com/images/Img_Fires/Cornella-Terri/Cornut/Cornut%20(4).jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Podeu trobar més informació del poble de Cornellà del Terri a la web http://webspobles.ddgi.cat/sites/cornella_de_terri/default.aspx

__________________________________

Dilluns 24 de març

A les 12 del migdia
PLANTADA DE L’ARBRE DEL MAIG I BALL DEL CORNUT. “Festa declarada d’interès nacional”.
Amb cercavila de Grallers i Capgrossos de la Vall del Terri, amb els portadors de l’arbre, els balladors, el Cornut i acompanyants, per anar a buscar el nou arbre del Maig i a la plaça actuació del joglar Albert Estengra.
Seguidament sardanes a càrrec de la cobla “LA PRINCIPAL DE PORQUERES”.

A les 5 de la tarda
A la plaça del Maig, SARDANES, a càrrec de la Cobla-Orquestra “SELVATANA”.

A les 8 del vespre
Al pavelló, BALL DE FI DE FESTA, a càrrec de la orquestra “SELVATANA”.
Entrada gratuïta, amb rifa.
Anònim ha dit…
MANAT DEL REI PERE III EL CEREMONIÓS


Nos Pere, Rei, anomenat el Ceremoniós, procurant l'interès del castell y del lloc nostre de Cornellà, que per causa de compra ha estat novament integrat al nostre dret y propietat, i a fi que aquest lloc obtingui creixement considerant també que els homes o habitants de dit castell, tant en les cases que s'hauran de construir com en altres diversos afers y les despeses que han calgut o caldrà fer, per aquesta raó a fi de que millor pugui aconseguir aquest repoblament allò que el favor de la reial inmunitat otorga, amb la present carta nostra concedim amb gràcia especial, a tots y cadascun dels homes de dit castell y lloc de Cornellà, tant aquells que hi són com aquells que hi vindran a poblar, que per deu anys, des de les presents dates en endavant, comptats sense interrupció, no han de prestar-nos exèrcit, l'host o cavalcada, ni anar o enviar a l'exèrcit, a l'host o a la cavalcada, ni pagar o donar res per rescat dels mateixos exèrcit host o cavalcada.

Nos, certament, declarem francs del tot y inmunes a aquests homes y pobladors y a qualsevol d'ells, i deslligats a les fins ara prerrogatives del senyor sobre les seves vides.

Així, ho mano y que així es compleixi aquest meu manat.

Pere, Rei

Dat a Daroca el 19 d'agost del any 1337 de Nostre Senyor Jesucrist.
Anònim ha dit…
El ball del Cornut és un bon exemple de la capacitat de recuperació de
les tradicions. La coreografia i la música havien
desaparegut i es van recuperar a partir dels documents
que va deixar Joan Amades.
Anònim ha dit…
Aquests temes de banyes avui en dia tenen molta tirada...