Les obres del campanar

Extret de l'entrevista de la Núria Turull a en Xavier Joan, campaner major de l'església de santa Maria de Cervera, publicada a la revista "Segarra Actualitat" (núm. 135, febrer 2008).

En Xavier Joan ens explica el següent:

Les obres del campanar s'han dividit en dues fases: la primera consistia a 'rentar la cara' del campanar, netejar les pedres, rejuntar-les i arreglar els rosetons de dalt a les finestres, tres dels quals s'han posat nous i els altres s'han restaurat. De moment s'ha tret la cabana on ens posàvem els campaners quan feia fred. L'arquitecte va creure convenient treure-la i ara es pretén fer d'una altra manera. Aquesta primera fase també inclou fer el terra, on hi ha les campanes; es tracta de posar-hi un paviment rugós perquè ningú patini quan està moll i deixar-lo a la mateixa alçada en què es trobava abans. A més, també s'inclou la restauració del rellotge.

Pel que fa a la segona fase, que és la que ens implica més
als campaners, constarà de la restauració i manteniment de totes les campanes; entre altres coses, es millorarà el seient de pedals del Bilandó, s'arreglaran els accessos al campanar i les escales. A més, està previst de construir dos museus a les escales del campanar, a dins de les dues sales que hi ha: la del rellotge i la sala on baixen els pesos del rellotge. En aquestes sales s'hi exposaria el rellotge antic i materials com els jous de les campanes i les matraques, entre altres coses. Amb aquest museu volem que la gent que pugi a visitar el campanar, tingui un accés més fàcil i no sigui tan costós pujar les 129 escales que hi ha actualment.

Pel que fa a les dates, encara no sabem segur quan començarà aquesta fase. Se suposa que en un termini de temps no gaire llarg, potser d'aquí a un any. Si pogués ser abans, millor per a nosaltres. (...)

Imatge: paviment històric del campanar, abans de la remodelació prevista, a http://www.casacota.cat/teranyina?num=1114096895;start=all

Comentaris

Anònim ha dit…
Ep! Atenció amb el nombre de graons del campanar! Aquí es diu 129 i en un altre article es parla de 130.
Anònim ha dit…
La foto és molt maca. Felicitats a l'autor!
Anònim ha dit…
Pel que fa als graons, no vindrà d'un!
Tot depèn si es compta de baixada o de pujada...
Anònim ha dit…
M'agrada molt com ha quedat el rellotge. Amb les agulles noves serà molt maco.
Cal felicitar a la Junta d'Obres de la parròquia.