Diccionari Casteller

Coincidint amb l’inici de la temporada de castells, la web TERMCAT ha presentat aquest diccionari, que ha comptat amb l’assessorament d’especialistes de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i que recull un centenar de termes d’ús habitual en l’àmbit. Per a cadascun d’aquests termes s’ofereix la denominació, categoria gramatical, definició i algunes notes complementàries.

Els continguts del Diccionari http://www.termcat.cat/dicci/casteller/ procedeixen del quadríptic 'El món casteller: terminologia bàsica', que va elaborar el TERMCAT l'any 2001 en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La terminologia d'aquest quadríptic s'ha completat amb altres fonts, entre les quals destaca especialment 'el Diccionari casteller' elaborat per Xavier Brotons i revisat pel TERMCAT (Diputació de Barcelona, 2001).

Els termes es poden consultar a partir de les denominacions seguint dos procediments possibles: utilitzant l’índex alfabètic que es mostra en el marc de l’esquerra fins a trobar la denominació volguda o bé introduint directament una denominació en l’espai superior Cerca; en aquest segon cas, es visualitzaran totes les fitxes terminològiques que continguin el mot consultat, sigui com a part d’una denominació o com a part d’una definició.

Tant l'escrit com la foto son extretes de la pàgina del Centre de Terminologia. http://www.termcat.cat/

Comentaris

Anònim ha dit…
Cada entitat és com una tribu...

Els escoltes tenen el seu vocabulari (comissari, foca, taca...), els castellers un altre (folre, manilles, rengla...), nosaltres un altre (maça, carretilla, estendard...)...

Com voleu que ens entenguem tots plegats!!!
Anònim ha dit…
Aquesta és la gràcia de la nostra parla!

La riquesa en el vocabulari i la diversitat de l'accent de la mateixa llengua!
Anònim ha dit…
Els escoltes penso que se'n duen la palma...
Sols cal mirar els noms dels grups (ja per començar en lloc de grups els hi diuen branques): potes tendres, llops, ràngers, pioners i trucs.
El que s'ho va inventar es va quedar descansat!
Anònim ha dit…
Als polítics tampoc se'ls enten gaire...