Els Tres Tombs de sant Antoni, a Valls

Emmarcada dins les Festes de Sant Antoni Abat, i en ple fred hivernal, Valls celebra un dels Tres Tombs més matiners del calendari: té lloc el cap de setmana abans del 16 de gener i és el tret de sortida de la temporada traginera al territori català.

Com a tants pobles i ciutats de Catalunya on es celebra la festa, a Valls arriba el moment de beneir els animals i buscar la protecció divina per que les feines del camp no pateixin cap contratemps durant el cicle que comença.



La festa s’estructura al voltant d’una cercavila de centenars de carruatges dels antics traginers carregats de mercaderies que, recordant antigues èpoques, recorren diversos carrers del centre històric de Valls, donant tres tombs a l’església parroquial de Sant Antoni, amb l’objectiu de que el bestiar rebi la benedicció dels sacerdots i davant d’un públic cada any més nombrós.

Cavalleries, carros i carruatges

Valls disposa d’una de les col·leccions més interessants de carruatges i carros de traginer. Gestionat per la Societat de Sant Antoni de Valls, aquest valuós patrimoni és l’eix de la cercavila dels Tres Tombs de Sant Antoni de Valls.

Ara bé, a més a més de la desfilada dels carruatges propis de la ciutat, als Tres Tombs de Valls també hi participen una de les millors seleccions de carruatges de traginers del país. Hi participen carros i carruatges vinguts de diferents pobles i ciutats amb tradició traginera, com Anglesola, Alcover, l’Aldea, Benicarló, la Bisbal del Penedès, Cabra del Camp, la Cava, Deltebre, l’Espluga de Francolí, Igualada, Llorenç del Penedès, Molins de Rei, Montblanc, Perafort, Reus, el Rourell, Sant Andreu de la Barca, la Selva del Camp, Torredembarra, Vallmoll, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú entre d’altres.

En total hi participen prop de 300 cavalleries (cavalls, bous, mules i matxos), i més de cinquanta carruatges i carros carregats de mercaderies (palla, carbó, arena, fruites, carabasses, bocois, feixos, sacs, moresc, cereals, troncs, canyes, llenya, garrofes, caixes de peix, etc) o amb eines agrícoles que recorden i recreen un passat en què no hi havia ni camions ni avions ni vaixells per a transportar les mercaderies d’un lloc a l’altre. Els carros de pagès poden estar tirats per 2, 3, 4 i 5 i fins i tot per 8 cavalls alhora. En aquest sentit, l'estrella dels Tres Tombs de Valls és el carro de traginers de la Societat de Sant Antoni que, per la seva envergadura i guarnició, i amb els seus 5 cavalls, és únic a Catalunya.

La comitiva, que és encapçalada per la bandera de la Societat de Sant Antoni de Valls, un penó centenari i el carro amb la imatge de sant Antoni, també la formen carruatges de luxe, xurquis (carruatge lleuger de dues rodes tirat per un cavall i una sola persona), carros de bocois de 1, 2, 3 i 4 cavalls, carretes de quatre rodes, carros d'agència, genets solitaris amb el seu cavall i un bon nombre d’animals domèstics (gossos, cabres, porcs, etc). Tots ells són acompanyats, en el seu itinerari, per músics de banda, grallers i ministrers.

Els carreters, armats amb el seu mocador vermell al coll, camisa blanca, armilla, capell i faixa negre, i espardenyes de set vetes, guien, bastó en mà, el seu carruatge amb destresa i convicció davant la mirada atenta de milers de persones que segueixen les evolucions de cavalls i carros.

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=777

Imatge: http://www.firesifestes.com/images/Img_Fires/Valls/Tres%20Tombs/Valls%20(1).jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
El tercer tomb, a la plaça del Blat, és impressionant.

Tensió, crits del públic, destresa, relliscades dels cavalls...

Un autèntic espectacle d'arrel tradicional!
Anònim ha dit…
Per cert, la foto és de la plaça del Blat!
Anònim ha dit…
Penso que el Xavi Martí va comentar que hi aniria. Seria bo saber com li va anar...