El Museu Comarcal de Cervera s'integra dins l'Observatori de la Realitat Etnològica de Catalunya

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va signar el passat 9 de gener un conveni amb deu museus i entitats catalanes de l’àmbit de l’etnologia, entre els que es compta el Museu Comarcal de Cervera, per col·laborar en el desenvolupament de l’Observatori de la Realitat Etnològica de Catalunya.

L’etnologia s’ocupa especialment de l’organització social, estudiant aquelles relacions humanes regides per sistemes normatius i de valors dels quals sorgeixen determinats esquemes de grups de parentiu, d’estratificació social i d’institucions econòmiques i socials. S’ocupa, també, de la relació que amb ells tenen les creacions artístiques, les creences religioses, el folklore, etc. En aquest sentit, forma part de l'antropologia cultural i, fins i tot, poden considerar-se aquests dos termes com a sinònims.

L’Observatori de la Realitat Etnològica de Catalunya és un programa del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, que té per objectiu conèixer puntualment i de manera actualitzada tot allò referent a la recerca i la difusió de l’etnologia a Catalunya.



Per part de la xarxa d’entitats han signat l’acord l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu Industrial del Ter, el Museu Etnològic del Montseny, Fundació privada Promediterrània, el Museu Comarcal de l’Urgell, el Museu Comarcal de Cervera, l'Institut Català d’Antropologia, el Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, el Centre de Recerca i Difusió Documentació del Patrimoni Etnològic i la Memòria Històrica (Carrutxa), i el Museu del Montsià.

Els museus i entitats que formen part d’aquesta xarxa han estat treballant des de l’any 2000 com a antenes que a partir de la seva proximitat amb el territori duen a terme una tasca de recerca, restitució i difusió dels elements culturals que formen el patrimoni etnològic català.

La signatura d’aquest conveni comporta, entre d’altres, les següents actuacions: elaboració d’un projecte anual d’activitats; la captació i coordinació de les iniciatives i projectes d’interès etnològic dels respectius àmbits territorials; actualització permanent de la base de dades de l’estat de la qüestió de la recerca etnològica a Catalunya i reserva d’un espai a la zona d’accés del públic als museus per donar a conèixer les activitats i els materials editats per l’Observatori per a la Recerca Etnològica.

Entre les actuacions que durà a terme el CPCPTC, el conveni concreta l’organització amb caràcter biennal d’unes Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic o la publicació del butlletí en línia Ridec (Recerca i Documentació de l’Etnologia Catalana).

Fonts: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/prim8n8h.htm

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bona notícia!

El fet de pertànyer a aquesta xarxa portarà a què en un futur es puguin fer més estudis sobre la cultura popular cerverina i la seva història.
Anònim ha dit…
Hem consta que s'ha fet un estudi sobre l'origen de l'aliga de Cervera,ara tocaría fer-ne un sobre el ball de diables,a Cervera.
Anònim ha dit…
El que no estic segur és si l'estudi de l'àliga ja s'ha presentat. Penso que s'havia de fer per la festa major però no he vist cap cartell. Algú ho sap?
Anònim ha dit…
La Generalitat de Catalunya i el Museu Comarcal de l'Urgell-Tàrrega van signar el passat 9 de gener un conveni de col·laboració que fixa un sistema de treball en xarxa per a la recerca i difusió del patrimoni etnològic català. A banda del museu targarí, el document també fou rubricat per unes altres nou entitats culturals catalanes...

http://www.ajtarrega.es/noticies.html?id=606