El cap de l'Àliga de Cervera

El Museu Comarcal de Cervera conserva el cap de l'Àliga de Cervera, antigament propietat de la Confraria de Sant Joan i Sant Eloi.



L’actual peça que es conserva és de difícil datació. La darrera reconstrucció de la bèstia que tenim documentada ens situa a mitjan segle XVIII, cap al 1737. La peça és un cap de fusta massissa, format per dues peces encolades i pintat de diferents colors (blau, verd, roig, negre).

Joan Soldevila i Roig ha realitzat un estudi al voltant d'aquest cap d'àliga que es conserva al Museu, treball que ha estat impulsat per aquesta entitat i becat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Arrel d'aquest treball, l'any 2007 publicà un article a la Revista d'Etnologia de Catalunya que a continuació us oferim:

Imatges: Sala Florensa

Comentaris

Anònim ha dit…
Algú sap com està tot el tema de la recuperació de l'àliga?

Es parla ja d'alguna data?
Anònim ha dit…
Anim per a tots els que esteu treballant per a la seva recuperació

Un Cerverí
Anònim ha dit…
L'article està molt bé,com ha fet curiós que m'ha sorprés gratament es que l'aliga habia sortit....a la processo del puro.
Segons tinc entés també sortien els gegants....
Anònim ha dit…
Realment l'article és molt interessant.
Jordi Lloberes ha dit…
Esperem que en la construcció de l'àliga (a l'article parla d'àguila, no se si hi ha diferència de concepte) hi hagi concens i es faci com era originaria a travès del seu cap!