25, 26 i 27 de gener: la Festa dels Traginers, a Balsareny (el Bages)
Aquesta és la festa que ha fet popular Balsareny arreu de Catalunya. Declarada Festa d´Interès Turístic el 1970 i Festa Tradicional d´Interès Nacional a Catalunya el 1999, cada any ha seguit una trajectòria constant de millorament. Se celebra el diumenge abans de Carnaval, i hi congrega una gran gernació de persones.
El traginer, que transportava les mercaderies d´un lloc a un altre, tingué un paper molt important com a element de relació de poblacions sovint aïllades, petits comerciants, difusor de notícies, etc. Antigament, cada gremi escollia un sant patró per celebrar una festa i buscar-hi protecció. Així, tots els qui feien servir animals com a eina de treball sembla que s´acolliren a Sant Antoni Abat, dit "del porquet" perquè aquest animal figura sempre al seu costat en la iconografia. Als traginers els era imprescindible l´animal de ferradura per a desenvolupar llur treball, així com als pagesos per a les feines del camp. Uns i altres, arribat el 17 de gener, deixaven el treball i portaven els animals a beneir després de la missa celebrada en honor del sant. Si s´esqueia, hom organitzava balls, curses o competicions.
Estructura de la festa
La celebració comença divendres amb el correfoc infantil i un concert jove. Les activitats continuen dissabte quan s'obren el Rebost, la Taverna i la Botiga del Traginer, i comencen les activitats protagonitzades per la mainada, amb les passejades amb Ruquetes i els Traginers Petits. També es fa el Joc de les Anelles. A la nit, amb el correfoc sènior, la primera ruta del traginer i el ball final.
El diumenge a primer a hora del matí es fa la Torrada del Traginer, l’esmorzar col·lectiu de tots els participants a la cavalcada. A partir de les vuit, els visitants poden aturar-se a qualsevol de les fogueres per tal de fer un bon esmorzar a base de llesques de pa torrat amb all, acompanyat de botifarres elaborades artesanalment. Tot seguit, es fan demostracions de treballs amb els animals, (esquilades i ferrades) i una demostració de com s'el·laboren artesanalment els embotits de porc.
Tot seguit, el mateix diumenge a mig matí es fa un dels actes més esperats de la festa: la gran cercavila dels traginers, una cavalcada històrico-retrospectiva de l’antic traginer de camí ral. Hi desfilen diferents modalitats de carros i carruatges de bast amb guarniments de tota mena, que van encapçalats per la bandera de sant Antoni portada per un banderer acompanyat de dos cordonistes, tots tres muntats a cavall. També hi participen els elements de la cultura popular local, com el Ball de Bastons, el Ball de la Faixa o l’Esbart Sant Esteve, i d’altres indrets, com trabucaires, gegants i nans, bandes i conjunts musicals antics. Després de dinar es fan curses d'ases, ponis, mules i cavalls al Castell.
Durant tot el dia es pot assistir al Mercat del Traginer amb tot tipus de productes relacionats amb els antics transportistes. Dues altres activitats consolidades en el model de festa actual són el concurs de fotografia i el festival folklòric al camp d’esports.
Font: http://www.balsareny.cat i http://www.festes.org/articles.php?id=431
Imatge: http://www10.gencat.net/agaur_web/recursos/La_Farga/Docs/6.1.5r-10ll.jpg i http://www.wadhoo.com/17324/Traginer-07/Tragi-16.jpg
Comentaris