No perdem les tradicions nostrades!



L'amic Pau Plana, feia uns dies que m'enviava un correu explicant el que feien a la Riera de Gaià la nit de "reixos". Per motius laborals no podia obsequiar-vos amb aquest fantàstic article, un cop mes tranquil, us apunto l'enllaç directe doncs la seva lectura no te desperdici, (i només pensar en la cagada del tió de Diumenge per part dels d'Alea Teatre, amb una mare noel i tots els altres animadors amb gorrets de p... pare noel, em van caure els co..... a terra, volia escriure una carta a la Veu però no puc fer-la, ja que no em surt sense faltar al respecte a ningú) em recorda a la festa del Barri de Sant Magí quan els veïns tiren l'espigol al terra perquè el barri faci aquella oloreta tant peculiar!

En fi aquí teniu l'enllaç de la crema d'espigol de la Riera de Gaià, per part de la mainada la nit de reis, http://www.festes.org/arxius/espigolgaia.pdf

Apa, Salut i encantat d'ajudar aquest poble a mantenir les tradicions!

La foto es extreta de www.elcavallerdemontoliu.com

Comentaris

Anònim ha dit…
El foc havia estat un element característic de les festes i ritus vinculats al solstici d’hivern. Segons James Frazer, quan a l’antic Egipte el 25 de desembre era el dia de la nativitat del Sol segons el calendari julià, els celebrants sortien a mitjanit i cridaven: “La Verge ha parit! La llum està augmentant!“. Representaven al Sol naixent amb la imatge d’un nen que era ofert per a la seva adoració i encenien grans lluminàries. Encara avui, s'encenen focs i fogueres durant tot el cicle nadalenc, de Nadal a Reis, del 21 de desembre al 6 de gener, i especialment en tres moments: la nit de Nadal, la nit de Cap d'Any i la nit de Reis.

(...)

Una de les festes amb torxes de la nit de Nadal més destacades, i que ha sofert una revitalització recent, és la Festa de la Fia-faia, que se celebra a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà). Té com a protagonista una intensa cremada col·lectiva de torxes, les "faies” fetes amb una herba anomenada Cephalaria leucanta, que es creu que té certs poders purificadors i que s'ha anat a recollir al bosc una setmana abans. L’encesa es fa abans de la Missa del Gall s’acompanya del càntic: "Fia-faia, fia-faia, Nostre Senyor ha nascut a la paia!".

_________________________________
http://www.festes.org/articles.php?id=410
Anònim ha dit…
Ei merci per fer difusió de les nostres tradicions!

També tenim un blog on hi podeu trobar més informacions sobre focs festius al voltant del solstici d'hivern. L'enllaç és http://larieradegaia.bloc.cat

També es fan servir espigols i altres plantes a llocs com Vandellós o altres llocs de la nostra geografia.

Per lo altre que comentes.. tranquil, que de cafrades se'n fan a tot arreu!

Salut!
Anònim ha dit…
Molt bé saber "noves tradicions",però a mi personalment hem faria molta gracia recuperar una tradició molt nostra i molt singular,LA PROCESSÓ DEL PURO.
Anònim ha dit…
Com anava la processó del puro?
Fa temps en vaig llegir alguna cosa , em sembla que a la sala de secretaria de la casa hi ha alguna cosa penjada, però no em va quedar.
Anònim ha dit…
Es fan 2 fileres, en una els de dretes (Casal?) i en l'altra els d'esquerres (Centre Obrer?) i anava en processor desde la Plaça Major fins al cementiri, una vegada allí, "setomacaven" fins no poder mes!
Anònim ha dit…
Ostia! Això si que és segarrenc!!!
Si la recuperessim hauria de ser teatralitzada, no??
Anònim ha dit…
Hem sembla que no es així,la processó anava sobre la guerra carlina,es feien dues files on tots els participans portaven un puro(en les processons de missa anaven amb ciris)es començava a la paeria i s'acabava al cementiri,pel que tinc entes era un acte laic i totalment d'esquerres.
Anònim ha dit…
La processó del Puro commemora la derrota dels carlins a Cervera el 16 de febrer de 1875. L'ajuntament decidí l'any següent, de celebrar la festa cada 16 de febrer...
en deien del puro perquè es fumava (puros) especialment quan la precessó arribava al casal i s'afeguien els d'allí. Quan arribava al cemrntiries dispositava una corona de semprevives als peus del monolit que hi havia.
Anònim ha dit…
Processo del Puro. Història gràfica pàgina 444
Anònim ha dit…
Per que no recuperem la processó del puro?