El Ball d’Espases i Cervera


Reproduim un curiós article que podeu trobar a la web de la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya.

Segons Aureli Capmany, les arrels de l’actual Ball de Bastons, estarien estretament vincualdes a la prohibició del Ball d’Espases per les autoritats de l època, fet que derivà en la substitució de les espases per altres estris menys “violents” com els bastons . Un fet ben interessant és que la primera aparició documentada del Ball d’Espases al principat, es troba a la nostra ciutat, Cervera, l’any 1482.

“ Tot fa creure que els orígens són molt reculats, però sembla que la noticia més antiga que s'ha trobat documentada és la del any ll50 a Barcelona, amb motiu del casament del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, amb la princesa Peronella, filla del rei d'Aragó, Ramir el Monjo. En aquest esdeveniment varen tenir lloc unes grans festes en les quals, segons la crònica, va actuar un ball de bastons.

De totes formes, Aureli Capmany, que, com s'ha dit, sosté que el ball de bastons és una derivació del ball d'espases, ens dóna com a dades més reculades les d'aquest darrer ball. Ell ens diu que la primera vegada que el troba mencionat és a València l'any 1439 en unes festes que tingueren lloc amb motiu d'una visita del rei Joan II.

A les nostres contrades, es troba documentat a Cervera, l'any 1482. Per adonar-nos de la violència d'aquesta dansa (aquest aspecte fou el que origina el canvi de les espases pels bastons), en Jofre Vila diu que les autoritats eclesiàstiques de Tarragona i València varen rubricar una prohibició d'aquest ball, donada a Cervera el 1482, «por los accidentes y problemas de orden público que ocasionaban».

Sobre aquest mateix tema, Aureli Capmany descriu una ordenança dictada el 1486 a Vitòria, on aquesta dansa era coneguda amb el nom de «espalatantza» o «espatadantza», que diu així: «Se castigará con multa de sesenta maravedises a los que hicieren la danza de espadas, por los escándalos y derramamientos de sangre que se ocasionaban con ella.» Malgrat aquestes prohibicions, el ball d'espases encara es troba molt estes fins ben entrat el segle XVII.”

En aquest article de Bastonarium.cat trobareu informació sobre els Ball d’espases que actualment encara perviuen com Les Danses Guerreres de La Tolodella. I el procés de recuperació que actualment estan portant a terme el Ball d’Espases de la Llacuna.

Fonts:
Bastonarium.cat
Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya

Imatge: Ball d’Espases ( extreta de la web Bastonarium.cat)

Comentaris

Anònim ha dit…
Potser algun dia veurem néixer els Bastoners de Cervera...
Anònim ha dit…
A veure si algú s'anima!