Caga Tió, Tió de Nadal.....


Avui al vespre o demà a migdia, molts infants faran cagar el tió, una de les tradicions més antigues de Nadal. El tió és un tronc que crema a la llar de foc, però per Nadal el tió caga regals i llaminadures. Els regals del tió han variat amb el temps, sobretot aquests últims anys: de primer eren dolços, neules, torrons, alguna peça de roba..., tot allò que es consumia o estrenava per Nadal, però avui també poden ser més coses.

Aquests últims anys, el Santa Claus del món anglo-saxó (Papà Noël, en francès) ha guanyat terreny al tió, sobretot en l'àmbit comercial, on s'ha convertit en una de les icones d'aquestes festes. Un grup de defensors del tió de la comarca d'Osona va obrir fa anys una campanya per contrarestar la influència del barbut: Càgum el Pare Noel. Consisteix a organitzar tallers de tions, concursos de dibuix i activitats per a la quitxalla a les nostres poblacions durant els dies anteriors a les festes nadalenques. A la pàgina, s'hi detallen les activitats organitzades.

Defensem el que ens han deixat els nostres avis i avies, que tant els hi ha costat mantindreu i no ens deixem endur pel consumisme mes radical! Demà tots a picar molt fort a l'esquena del Tió que tot ho pot!

Salut i bon solstici d'hivern!

Noticia extreta de http://www.vilaweb.cat/ i la fotografia de www.lamalla.net

Comentaris

Anònim ha dit…
Podeu llegir una mica d'història de l'orígen de la festa pagana!

http://atenadelmontgo.blogspot.com/
Anònim ha dit…
Amb quina cançoneta cagueu el tió vosaltres? Nosaltres a casa fem aquesta:

Caga tió,
Tió de Nadal,
No caguis arengades
que són salades.
Caga torrons,
que són més bons.
Caga Tió!
Anònim ha dit…
Jo el cagava a casa dles meus avis a Sant Antolí, i la lletra era

Caga tió,
avellana i turró,
no caguis arengades
que son salades,
caga turrons,
que son mes bons!!!


Aquest any l'he tornat a cagar... (el tió, es clar)
Anònim ha dit…
Amb això del Tió hi ha una tonada típica de Cervera que apareix a diferents reculls. Jo no l'he sentit mai en directe, però diu així:

Tió de Nadal,
raja tió,
dóna coses bones
i dolentes no.
No donguis arengades
que són salades;
dóna torrons i raja vi blanc.
Tió de Nadal, raja tió.