28 de desembre: sants Innocents

Les celebracions que s’escauen el dia dels Innocents són hereves tant de la llegenda dels infants degollats per Herodes com de les antigues Festes de Folls medievals i també de les saturnals romanes.

Es tracta d’un dia carnestoltenc en què preval i es tolera la disbauxa, el desordre festiu i l'inversió dels rols socials. Aquest dia de “món al revés” forma part de les anomenades “llibertats de desembre” que comencen per Sant Nicolau, el 6 de desembre i acabaven el 28 de desembre.

Aquests dies de disbauxa, burles, provocació i inversió dels rols socials sorgeixen durant els dies d’avorriment i impas que segueixen a la fi de les tasques agrícoles de la sembra, durant el moment en què la terra està adormida i el temps lliure és ben abundant. És durant aquest temps sense feina al camp que el jovent utilitza per esplaiar-se de valent, relacionar-se amb tothom i divertir-se. Totes aquestes bretolades estan socialment permeses aquest dia amb el convenciment de que, en el fons, el desordre efímer garanteix l’ordre permanent.

Aquest dia també és costum que els mitjans de comunicació, diaris, televisions i ràdios creïn una notícia falsa, falsa i errònia que els lectors, oients i telespectadors miren d’endevinar aquest dia, no sempre amb encert. L’endemà els mateixos mitjans s’encarreguen de divulgar quina ha estat la “innocentada” que van difondre.

Font: http://www.festes.org/directori.php?id=78

Imatge: http://www.obralia.com/media/publi/newsletter/Oct04/ima/fomento.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
A Torroella de Montgrí (el Baix Empordà), el dia dels innocents, grups de joves anaven a recollir fems d'alguna de les granges del municipi i els embolicaven amb paper de diari. Aleshores es dir¡gien cap una casa la porta de la casa objecte de broma i encenien el paper de diari al mateix temps que tocaven el timbre. La persona que sortia a obrir la porta es trobava amb un petit foc davant de casa i l'instint l'empenyia a intentar apagar-lo amb els peus... (Enviada pel Marc)

http://www.festes.org/articles.php?id=739
Anònim ha dit…
A Verges (el Baix Empordà) es feia una broma als blocs de pisos que tenen porta contra porta. Primer es lligava un cordill a un dels poms d'una de les portes i després a l'altre, de manera que els dos poms de les portes quedaven enllaçats de manera que era impossible obrir cap de les dues. Tot seguit es tocaven els dos timbres de les cases. La impossibilitat d'obrir cap de les dues portes portava a situacions molt còmiques i a tot tipus d'estratègies per mirar de trobar una solució conjunta que permetés obrir -les. (Enviada pel Carlus Font i Isern)

http://www.festes.org/articles.php?id=739
Anònim ha dit…
A Matadepera (el Vallès Occidental), el Dia dels Innocents, es feia una broma a una persona escollida per haver destacat durant l'any (pel que fos). Aquell dia la porta de casa seva apareixia tapiada amb un mur de maons i no en podia sortir si no l'enderrocava. (Enviada pel Manel Carrera)

http://www.festes.org/articles.php?id=739