La ciutat de Figueres, elegida Capital de la Cultura Catalana 2009

La ciutat de Figueres, municipi de 42.000 habitants de l’Alt Empordà, ha estat elegida Capital de la Cultura Catalana 2009 per un jurat constituït per rectors d’universitat dels territoris de parla catalana.

Figueres serà la sisena Capital de la Cultura Catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

Font: http://www.ccc.cat/noticies.php?Id_noticies=190

Imatge: en Berruga, la Gala i el Dalí, a http://www.gegantsdefigueres.org/Images/Berruga/Berrugahivern.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Cervera ho serà alguna vegada? Hauran de passar uns quants anys.
Anònim ha dit…
colloooons,una altra ciutat sense tradició diablera.....
Anònim ha dit…
La Blanca es va moure per aconseguir-ho, però la cosa es va quedar aquí.
Anònim ha dit…
EN BERRUGA és el cap-gros més emblemàtic del conjunt de gegants i cap-grossos de Figueres. Sembla que va ser el 1876 quan va sortir per primer cop. A la guerra civil va ser destruït i, al 1944, s'en fa una còpia, de guix. Al 1994 s'en fa una còpia més lleugera.

En Berruga, per les dades que en tenim i per les fotos que es conserven, tot i coneixer l'existència de diferents còpies, sempre ha vestit pràcticament igual, amb petites variacions. Porta un vestit de "bufó de la cort", amb penjolls triangulars de roba de colors, amb un cascavell a la punta de cadascun, fent fressa quan corre darrera els nens. Actualment té dos vestits, el d'hivern, amb roba molt més densa i de colors blaus i granate, i el d'estiu, molt més lleuger i més acolorit, amb blau, vert, groc i vermell.

A la mà hi porta sempre el seu inseparable fuet, amb el que, perseguint la mainada, fa com si els piqués.

Té dos "germans", amb un disseny molt similar i sortits també d'Olot. Són el "Lligamosques", d'Olot, i en "Llúpia", de Vic. Tot i que Joan Amades, al Costumari Català parla d'ell, situat a l'any 1934, i diu que "anava acompanyat de la seva muller", no es té cap constància que sigui així.

Algunes entitats figuerenques varen posar en marxa, per Santa Creu de l'any 1997, un festival de cultura popular i tradicional que es fa cada any durant la setmana de les Fires i Festes, que s'anomena Berrugam, en honor d'aquest cap-gros, la imatge del qual forma els cartells.