El foc, el pessebre i la mar sempre tenen per mirar...


El pessebre és una representació popular i tradicional de la commemoració del naixement del Messies, del Misteri del Nadal. Els pessebres es fan per mitjà de figures plàstiques a l'interior de les cases, a les esglésies i a molts altres indrets, i sembla que són una romanalla dels lararis romans.

El pessebre tipic és de suro, molsa i figures que es transmeten generacionalment i que representen personatges populars: el caçador, la filadora, el pastor, la bugadera, el pescador o el caganer. En l'actualitat però, també són moltes les cases que elaboren pessebres amb altres materials incloent-hi, no sense embuts, personatges mediàtics en clau humorística i irreverent.

Tradicionalment, el pessebre es comença per Santa Caterina, el 25 de novembre, i es desfà el dia de la Candelera, el 2 de febrer.

WEBS INTERESSANTS

Pessebres.com - portal dedicat al món del pessebre impulsat pel Col·lectiu El Bou i la Mula, que des de fa cinc anys es dedica a estudiar i difondre el pessebrisme amb tot tipus d'activitats.

Fem el pessebre! - aquí trobareu tot un seguit de consells per introduir-vos dins l'apassionant món de fer pessebre i que us serviran per donar cos a la vostra imaginació.

Font: http://www.festes.org/directori.php?id=74

Imatge: http://www.sepapbcn.com/files/Nadal/Pessebre1.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Per Nadal, cuidem el nostre entorn, tinguem cura del medi ambient.

- Perquè el nostre consum no afecti l'entorn, fem un petit esforç: fem servir la imaginació.

- Els arbres de Nadal han de ser de viver. Quan comprem l'avet, mirem que tingui l'etiqueta del viver on s'ha plantat i s'ha fet créixer. No arrenquem mai un arbre del bosc.

- Per embolicar els regals, podem fer servir papers de diari, pintar-los de colors divertits...

- El boix grèvol és una espècie protegida, no es pot anar a collir al bosc, com la molsa.

- Per fer el pessebre, en lloc de molsa, podem utilitzar pasta de sopa, o bé pintar el terra de verd...

- I quan hagin passat les festes portem els arbres de Nadal a la deixalleria, posem el cartró de les caixes de regal al contenidor blau i les ampolles de cava, al verd.
Anònim ha dit…
Continuo amb l'aportació ecologista:

La molsa és un tipus de vegetació molt especial i fràgil que té unes funcions cabdals per als boscos, ja que protegeix el sòl, reté la humitat i ofereix recer a molts animals petits. Si ens enduem la molsa del bosc o la comprem a les fires, estem empobrint el bosc i augmentant la seva erosió.
Com a alternatives a la molsa, podem emprar molts altres materials, com ara fulles seques, sorra, serradures, escorça trinxada, pinassa o materials reciclables com paper.
Anònim ha dit…
El 25 de novembre! Jo que sempre el faig un parell de dies abans!!!
Anònim ha dit…
Aquest any s'està celebrant un curs per ensenyar a fer pessebres. També es tornarà a fer el concurs de pessebres. Animeu-vos aparticipar.