1er Correfoc en 560 anys?


"No em voldria fer passar per sabi, però no he trobat cap escrit de la creació de Targa, només una simple nota a la "Guipispendia" on hi surt que l'any 1497, contaven amb 285 habitants, mes o menys he sigut venèbol i he retrocedit 50 per situar-me en la creació d'aquesta ciutat comercial!"


MODE IRONIA: ON


Amb el temps just i sense vestit, desprès d'anar a la meva 1a reunió de la Federació de Diables de Catalunya, a Alforja, arribo a la ciutat de Targa. Entre la maleta de la Colla, l'Àngel, el Dani, la Rosa i el Cap de colla, (Gràcies a tots ells) em puc forjar mig decentment, NO EM PODIA PAS PERDRE UN MINI CORREFOC A LA "CIUTAT ENEMIGA", tenia ganes ja feia dies, de cremar unes quantes carretilles, i estava amb una sensació rara a la panxa, ajuntar, una assemblea del escoltes de Catalunya (per cert son els que ens van llogar, se'ls hi haurà d'agrair) una actuació a 2º i a Targa, era com anar a un madrit-barça al cantó dels monguis sur! No se, tenia ganes, ja es va veure amb la formació que tots feim el ruc, amb ordre, però fent el ruc, cantant i ballant, mes ben dit tots en teníem ganes! En fi una vegada canviat, a fora ja estaven a punt els Diables foc foll de Bellpuig, amb unes entorxes fent llum al camí. Per qüestió de pressupost ells cremaven durant el recorregut i desprès nosaltres fèiem unes enceses de lluïment, així les dos colles (em sembla que els 2 capos tenen relacions als escoltes) podíem actuar a Tàrrega lluint-nos amb el foc. Ells van començar a la còpia de la font de Canaletes, amb una encesa de carretilles i van seguir carrer avall, tot cremant carretilles, poca participació durant el recorregut sota el foc dels foc foll, vaig sentir algun comentari d'un noi engominat que deia: "ca fan aquets panjats, ans volan cremà al fular o ca?" Jo per dintre pensava . .. .. ... .. ........ ........ i Targa darrera! En fi que arribats a la Plaça de les Nacions sense estat , estàvem ja amb ganes d'actuar, i semblava que als de Bellpuig no se'ls hi acabaven les carretilles, desprès d'un patir, ens toca actuar! El Cap de Colla vol delectar els seus amics cumbes, comencem amb una bonica i ben realitzada encesa d'Arboç, semblava que ho haguéssim fet tota la vida, desprès una carretillada, em sembla que per 1ª vegada ben feta i ball de cintes, per mi un pèl lent, però molt compacte i ben junts, com a de ser! Ens estàvem lluint!!! I per acabar una encesa final amb volcanet i francès!! Poca estona, 3 lluïments, però per fi Targa van poder veure com es fa un correfoc i unes enceses! Els hi han tingut d'ensenyar de fora, com la majoria d'aspectes de cultura popular! Bellpuig i Cervera entraran al llibre d'or de la ciutat??


En fi hi tinc un amor especial!!


Puntuacions:


un 10 pel cap de colla per negociar poder anar a Targa desprès de tants anys! Ja parlarem del resultat econòmic, però conta l'esforç de no anar-hi amb el drac!


Un 5 pel sopar a base de Sopeta de pa amb all, col amb arengades i un brot de romaní per fer saliva!


Un 0 per l'Ajuntament per no haver-nos contractat mai per anar a fer un correfoc! ho ha tingut de fer una entitat ultra catòlica!


Matricula d'honor als Targarins pel seu suport incondicional desde els balcons i places plenes de gent!!


Però jo em quedo amb el NO, NO, NO, No a la presó!!


Apa que aprofiti!

Per cert la foto al monument del jou i les fletxes es del Xavi Martí!!

Comentaris

Anònim ha dit…
Expliqueu lo del No a la presó...
Anònim ha dit…
Els orígens de la Tàrrega actual es remunten a mitjans segle XI quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer I va conquerir el castell targarí. A partir d’aquell moment el creixement de l’antiga vila serà progressiu. Situada en una cruïlla de camins estratègica, la Tàrrega medieval va desenvolupar un paper econòmic i territorial molt notable, malgrat la proximitat de poblacions com Agramunt, Balaguer o Cervera. La pròspera comunitat jueva, les fires i mercats, el gremi d’orfebres i artesans, la vitalitat comercial, les confraries, la paeria, la seu del deganat, la capitalitat de la vegueria, els abundants privilegis arrencats dels comtes-reis, els usos i costums per al regularment de l’administració municipal donats per Jaume I, l’any 1242, el privilegi de fer mercat el dilluns, atorgat per Joan II, el 1458; tot ens parla de la vitalitat i protagonisme de la Tàrrega medieval.

http://www.tarrega.cat/historia.html
Anònim ha dit…
Hi va bé bon rotllo ambs els Foc Foll?
Anònim ha dit…
Com be ha dit el Lopi en la seva cronica, els dos caps de colla, el Pepe de Bellpuig i jo mateix, vam compartir un passat "Kumba" (be, de fet ell encara hi es), i vam crear bona amistat.
La planificació del correfoc va ser conjunta, tots vam seguir les actuacions dels altres, al finalitzar el correfoc vam parlar conjuntament amb l'organització i ens vam repartir les felicitacions per part dels organitzadors... Una bassa d'oli. Tot i tenir estils molt diferents, l'actuació va ser prou lluida (si no hagues estat per algun espontani que cremava carretilles per radere nostre, al qual una munió de diables va fer, gairebé, un placatge...)

I no us atabalo mes.

Apa, ens veiem


Apa,
Anònim ha dit…
La construcció de la presó de Tàrrega, que s'inaugurarà previsiblement el 2009, no servirà per descongestionar ni molt menys la població reclusa catalana. El mateix departament de Justícia adverteix que, si segueix el ritme actual de creixement de reclusos, les vuit noves presons que es construiran en els pròxims quatre anys estaran col·lapsades. La de Tàrrega, amb una capacitat òptima per a 500 presos, haurà d'aprofitar l'espai per fer-n'hi cabre 750.

http://cat.lleida.com/actualitat/noticia.html?id=63197#activa
Anònim ha dit…
I una altra cosa. Quan collons vau fer la foto??? no m'em vaig enterar!!! Fatal, se'm fuguen 19 diables i ni me n'adono!!!

Imagino que va ser mentre estava fent contactes amb gent d'altres colles de diables que hi havia per alla...

Apa, a cascar-la
Anònim ha dit…
Els contactes,amb quines altres colles?cris.
Anònim ha dit…
Es que soc molt xafarder....cris
Anònim ha dit…
Amb gent de Barcelona, principalment. La vella de Gracia (que fan la festa major coincidint amb l'Aquelarre), uns altres que diu que fa un any que cremem, a mes d'algu que volia informacions diverses...

Espero que la meva resposta et serveixi.
Anònim ha dit…
Correcte...cris
Anònim ha dit…
Proxim objectiu,Lleida...cris
Anònim ha dit…
Si no et marques grans objectius no aconseguiràs mai grans victòries: Temporada 2008 Lleida, Arboç, Tarragona,...
Jordi Lloberes ha dit…
OSti Cris, a Lleida ja hi em anat amb el Drac i amb els Diables(lo cala puig es va estirar en un congrès) a la faldilla de la seu vella, mai ningú hi havia actuat tant aprop! i amb el drac per la festa major de sant Miquel!! Dins un caos general, i l'únic dia de l'any que va ploure!!!
Anònim ha dit…
Quant dic el proxim objectiu Lleida,hem referia a la festa major(St.Anastasi o St.Miquel)fen un correfoc amb diables.cris.
Anònim ha dit…
Ei!! molt bé lo cap del colla pels seus contactes i la magnífica actuació de tota la resta pero les rebudes a la gent nova es fan amb un altre tipus de "manjares" i no amb sopars farigola (jijiji) Crec que m'ho hauré de pensar seriosament aixó o preparar-me la carmanyola el pròxim cop, perque els Sants Innocents encara no han arrivat, oi?