Llibres: LA BRUIXA ENEMIGA DE LA CARRANCA, de Ramon Turull


Pagès Editors edità l'any 1992 (ja fa 15 anys, qui ho diria!), dins la col·lecció Biblioteca de Cervera i la Segarra, el llibre de l'escriptor, editor, llibreter i professor cerverí Ramon Turull i Bargués (1922-2005) "La bruixa enemiga de la Carranca, i vuit històries d'animals".

Biblioteca de Cervera i la Segarra és una col·lecció de llibres d'autors i temes locals o comarcals dividida en sis sèries, cada una de les quals duu el nom d'una de les campanes de Cervera: Seny Major, Tibau, Nova, Trinitat, Onzena i Carranca. Aquest llibre inicià la darrera d'aquestes sèries, Carranca, adreçada al públic infantil.

El llibre compta amb 9 relats:

  • "La bruixa enemiga de la Carranca"
  • "Mobby, el peix groc"
  • "Blanqueta i el Panano"
  • "El Miques i els ocells"
  • "Una estrella dita Nina"
  • "La girafa té mal de coll"
  • "La corona de coloms"
  • "Els ulls de cap al tard"
  • "El viatge de quatre colors"

Les il·lustracions i la coberta són a càrrec del Ton Granell, que com defineix l'autor en el pròleg de l'obra aquest incorpora "... uns dibuixos tendres i expressius, de traç original, molt personal". I afegeix: "I és que el Ton és tot un artista."

Per acabar, us deixem amb un petit tastet de "La bruixa enemiga de la Carranca". Que us vagi de gust!

"Potaoscada era una bruixa maisanta, vella i arrugada que tenia la casa al racó més fosc del Carreró de les Bruixes. Com els esmoliacs, dormia de dia i sortia de nit. Quan aquesta arribava, es posava unes ulleres de sol, vull dir unes ulleres de lluna, perquè la molestava fins i tot la seva llum suau, i a cavall d'una escombra volava sobre la ciutat sembrant el seu vol amb tot el mal que podia..."

Il·lustració: Ton Granell

Comentaris

Anònim ha dit…
No sé la història, però pel que he sentit sembla que si no fos per aquest llibre no ens diríem Carranquers...
Anònim ha dit…
malgrat que el nom va ser idea de l'albert turull(fill de l'autor del llibre)jo diria que no te res a veure.cris.
Anònim ha dit…
Però la proposta no va ser arrel del llibre del seu pare?
Anònim ha dit…
Nooo!et recomano que miris el dossier del segarra actualitat,dedicat a la colla en el 10è aniversari,hi ha un escrit de l'albert turull que ho explica.
cris.