La Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès: un referent per a Cervera?


Edifici catalogat com a modernista de caire industrial, obra de l'arquitecte vilafranquí Santiago Güell i construït l'any 1911 i referomat l'any 1927. Es tracta de l'antic mercat de gallines i menuts, posteriorement mercat del peix.

Actualment i des de l'any 1987 aquest espai té una doble funció: la d'arxiu i magatzem de tot el patrimoni folklòric relacionat amb la Festa Major de Vilafranca i la de Museu per visitar aquest patrimoni. El 30 d'abril de 1999 es va reinaugurar l'equipament tal i com es troba en aquests moments.

Aquest espai singular acull el ric follkore de la Festa amb el seu bestiari, plafons fotogràfics i explicatius de cadascun dels Balls de la Festa Major, falcons i colles castelleres. L’exposició permet conèixer també els prolegòmens i els epílegs de la Festa: pregó, tronada, castell de focs, etc. tot plegat actes que configuren, en el seu conjunt, un interessantíssim patrimoni cultural. A més, un impactant audiovisual convida el visitant a sentir les emocions de la Tronada, les Processons, l’ambient de la Diada a la plaça més castellera i la resta d’elements i actes que dibuixen la Festa.

Serveis que ofereix: visites per a grups: qualsevol dia de la setmana, prèvia concertació / visites comentades (opcional).

Adreça: plaça Vall del Castell - Vilafranca del Penedès (accés adaptat)

Contacte: ciclefestiu@vilafranca.org - cultura@vilafranca.org / telèfons 93 890 04 59 (servei de Cultura) i 93 892 03 58 (oficina de Turisme)

Horari: dissabtes: matins d'11 a 14h, tardes de 17 a 20h / diumenges i festius: matins d'11 a 14h

La Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès esdevé, sens dubte, un excel·lent referent pel futur de la cultura popular de ciutats com la nostra, en les que es compta amb un ampli patrimoni festiu, digne de ser exposat i visitat.

Oh, benvinguts, passeu passeu...!

Imatge: http://www.vilafranca.org/jsp/directori/detall.jsp?id=40472&id_tema=3549

Comentaris

Anònim ha dit…
I a Tarragona també s'apunten...

01/10/2007 10.35
Tarragonès //
La Casa de la Festa de Tarragona obre a mig gas i haurà d'esperar com a mínim un any més per funcionar a ple rendiment

Tarragona.- La Casa de la Festa podria estar definitivament acabada per a la Festa Major de Santa Tecla de l'any vinent, si més no, aquests són els càlculs i les esperances dels responsables de l'espai. Una jornada de portes obertes ha servit per donar a conèixer aquest local a la ciutat tot i que encara hi manca una segona fase d'adequació que contempla la museïtzació dels elements festius i una ambientació teatralitzada en una de les seves sales. La Casa de la Festa de Tarragona acollirà els elements festius de la Festa Major a més de ser la seu de diverses entitats i colles que no tenien un local propi. Així mateix pretén ser un espai de difusió de la tradició festiva de la ciutat durant tot l'any. L'Ajuntament preveu treure a concurs la museïtzació de la Casa aquest octubre.

Font: www.telenoticies.cat
Carles Sala ha dit…
Aquest és un projecte molt interessant, que s'hauria de madurar. Si es confirma la construcció d'un nou auditori a l'església de sant Domènec, es podria adequar l'auditori actual per a exposar el patrimoni festiu de la ciutat.
Anònim ha dit…
Molt bona idea Carles,penso que desde DIABLES DE CERVERA CARRANQUERS,es podia proposar la idea a la Paeria.Cris.