La Fira de les Bruixes i la Fes-ta Bruixa: un Tots Sants diferent a Sant Feliu Sasserra



Sant Feliu Sasserra (Lluçanès) és un d’aquells municipis que han reinventat la festa de Tots Sants inspirant-se en la història del poble, marcada pel pas de bruixes i bandolers. Les celebracions es divideixen en la Fes-ta bruixa i la Fira de les Bruixes i són un homenatge festiu als fruits de la tardor i als coneixements i pràctiques de totes aquelles persones que varen morir a la forca.

La Fes-ta Bruixa, es celebra el dia 31 d'octubre a la nit, i està organitzada per l’associació juvenil Q-fois i comença amb la Invocació de la Festa: un espectacle nocturn a la plaça de l’església durant el qual una bruixa baixa del campanar i dóna la benvinguda als assistents. La festa continua després amb la Cercavila esotèrica, que recorre els carrers del poble protagonitzada per personatges llegendaris que han sobreviscut al pas del temps i que són ben coneguts a la Catalunya Central. La festa acaba amb un concert i ball de nit ambientat en la bruixeria i durant el qual es pot tastar la beguda reina de la nit: el xuclet de bruixa.

La Fira de les Bruixes té lloc el dia de Tots Sants, l'1 de novembre, pels carrers del nucli antic del poble. Es tracta d’una fira comercial de productes artesanals i d'objectes relacionats amb la bruixeria i l’esoterisme que s’anima, durant tot el dia, amb accions teatrals realitzades pels propis habitants de Sant Feliu sota la direcció artística d'una companyia de teatre -enguany dels cerverins Alea Teatre-. Pels carrers i places s’escenifiquen rituals d’iniciació, preparació d’ungüents i altres remeis d’herbes, explicacions de rondalles i històries de bruixes, encanteris i danses de fertilitat i de pluja, entre d'altres accions relacionades amb el món del misteri i la bruixeria.

Els dos moments més destacats de la festa són els Samaniats, recreacions dels rituals d’adoració al mascle cabró (Satanàs) que executaven les bruixes antigament, i les accions teatrals que pretenen reviure el que succeïa durant les caceres de bruixes: detenció, judici i suplici, escarni mitjançant processó pública i finalment execució de la bruixa a l’emblemàtic serrat de les Forques.

Text: Redacció festes.org

Imatges: web de l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra

Comentaris

Anònim ha dit…
Sant Feliu Sasserra és un municipi a l'extrem nord-oest de la comarca del Bages. Històricament s'ha emplaçat dins la comarca natural del Lluçanès.

L'origen del nom del poble s'atribueix al fet que la primitiva església fou edificada damunt d'una roca anomenada la roca d'en Feliu, i que el seu carrer major s'ubicà en una corba del terreny en forma de serra. Aquest carrer formava part d'una antiga carrerada molt utilitzada pel bestiar que es desplaçava de les terres del Lluçanès cap al Bages i per sobre de la carretera que va d'Artés a Prats de Lluçanès, amb bones vistes de l'entorn.

Les activitats més remarcables del poble són la fira de les bruixes (31 d'octubre al vespre i 1 de novembre), el pessebre vivent (25 de desembre), la festa major (segon diumenge de setembre).
Anònim ha dit…
Sense comentaris...
Anònim ha dit…
Alea, bruixes, mascle cabró... Em sona a alguna cosa... Suposo que no faran servir el material d'aquella altra festa... Com es deia??? Bé, ara no ho recordo. Un altre dia serà! Quina memòria!!!
Anònim ha dit…
per l'anònim anterior,molt hem temo(i hem sembla que no m'etivoco)que utilitzen material d'una festa molt semblan,que es fa a cervera.
Jordi Lloberes ha dit…
Osti perqué treballo sinó aniria a coneixer país! I aquest cap de setmana sería una bona excussa!