Els Esparriots



Ara que últimament escrivim de Festes Majors aquí us presento un personatge la mar de curiós i que podriam crear per aquest poble!

Vestits d'una forma molt estrafolària i armats amb un artefacte amenaçador que els permet obrir pas entre la gent i contagiar l'esperit de la festa, els esparriots són una magnífica alternativa a la innecessària presència de la policia, els membres del servei d'ordre i les tanques que sovint trobem en processons, cercaviles i altres seguicis populars.

Avui, moltes viles, especialment aquelles on les processons i cercaviles són multitudinàries, assignen la funció d’obrir pas, apartar a la gent i delimitar els espais de la festa a la policia, als membres del servei d'ordre o directament a unes tanques amb el logotip de l'Ajuntament. Aquest fet provoca sovint el rebuig dels que s’ho miren i amb raó: la festa no vol ni necessita de la policia, perquè és un moment de llibertat i d'espontanietat. La presència de la policia és inadequada en un moment d’excepcionalitat com és la festa popular. Ara bé, la seva funció si que és necessària: cal algú que delimiti els espais de la festa i que obri pas, però no a cop de sirena, “walkytalki” o de pitu. Per això, és exemplar la figura de l'esparriot: fa la funció de la policia però sense ser-ho, aparta tothom però festivament, sense control ni coerció, si no d’una forma divertida.

Si voleu llegir mes sobre el tema, ho trobareu a:http://www.festes.org/articles.php?id=667

Comentaris

Anònim ha dit…
No aniria malament pel Dijous Gras!
Anònim ha dit…
en necessitaríem uns quants, d'esparriots!!
Anònim ha dit…
En realitat a la colla ja existeix aquesta figura, el comodí te les mateixes funcions. Caracteritzats per La Matraca amb una vestimenta i un caràcter propi. És molt bé introduir nous personatges com és ara l'esparriot, els ioaldunaks bascos o els que volgueu, però sempre i quan no abandonem els nostres propis personatges. COMODINS AMB EL VESTIT ORIGINAL JA !!!
Respecte al dijous Gras, no hi ha problema, ja que els comodins en realitat eren figures femenines.