Cloenda del FESTIVAL OCCITÀNIA amb una mostra de Bestiari i Gegants de Catalunya
Aquest dissabte 27 d'octubre tindrà lloc a les 5 de la tarda la cloenda de la 8a edició d'aquest festival que es celebra a Tolosa de Llenguadoc des del dia 22 de setembre.
I ho farà amb una significativa presència de bestiari i gegants provinents de Catalunya, en un acte organitzat per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i coordinat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
Hi prendran part les següents peces: Drac "Mal Llamp" d'Igualada (Anoia); Gegants i Mulassa de Reus (Baix Camp); Puput d'Alcarràs (Segrià); Àliga i Gegants de Badalona (Barcelonès) i els Gegantons de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
El Festival Occitània, creat per l'Institut d'Estudis Occitans, permet de trobar a la creació contemporània occitana un públic més ampli i de posar en evidència les seves relacions amb les altres cultures. La programació de la vuitena edició, al voltant del tema ‘els Orients d'Occitània’, explora totes les formes de la creació occitana i les seves relacions amb les cultures mediterrànies. Hi hauran passat 50 espectacles, amb més de 500 artistes: poesia, cinema, ball, contes, teatre, pintura, fotografia, còmic, conferències-espectacle, debats, cançó, musiques...
Font: http://bestiari.cat/
Comentaris
Aquesta designació no és exempta de polèmiques i no l'accepta tothom per raons polítiques, adduint l'absència (relativa) de tradició històrica. En canvi l'adjectiu occità com a definició identitària ha assolit certa normalitat d'ús a tot l'àmbit lingüístic i també a la resta de l'estat francès.
El territori d'Occitània no té cap reconeixement oficial, només lingüístic (i amb graus molt variables en funció dels estats respectius). Els grups de nacionalistes occitans són encara minoritaris avui però la qüestió occitana està arrelant a les mentalitats, i fins i tot a la societat francesa com s'ha pogut veure arran de l'èxit de les manifestacions de Carcassona (entre 8.000 i 12.000 manifestants el 22 d'octubre de 2005) i Besiers (al voltant o més de 20.000 persones el 17 de març de 2007).
La llengua occitana només és reconeguda com a oficial, protegida i promoguda a la Vall d'Aran. A l'estat italià se li ha atorgat l'estatus de llengua protegida i a l'estat francès només gaudeix d'una acceptació a la xarxa educativa però careix de reconeixença legal.