A vista de segalet 2!

Primer de tot, he de dir-vos que no he pogut fer la crònica abans perquè d'altres obligacions ocupaven els meus dies, i ajudar els padrins a batre ametlles avui per avui era lo primer! Una vegada ajudats, arriba la crònica!

Situem-nos a Tarragona, Dilluns 24 de Setembre, santa Mercè i ultim dia de les Festes de la patrona, "Santa Tecla" (tecleta pels amics) aprofitant que estic de vacances i dilluns es festa a Cervera, la Nuri i jo ens plantem a la Rambla Nova per sopar, anem amb a un italià que no està gens malament, per cert el carpaccio boníssim!

El correfoc tanca les festes patronals de Tarragona i actuen 10 colles, entre diables i dracs, son les 22:30 i ens dirigim a la punta del passeig que sembla on comença el correfoc. Doncs no, no era a la punta del passeig, era tirant un carrer avall (Carrer Unió) amb un fort pendent (els diables i dracs pujaran per allí).

Doncs puntualment comença el Ball de Diables de Tarragona, on fan una magistral lliçó i fent veure que allí son ells els amfitrions, ens deliten amb una encesa de 3 punxes cada diable, mes masses grans carregades fins al cap de munt, tots amb el sortidor Tarragona, uns 60 sortidors en la 1a encesa. Acte seguit, tiren ràpidament i sense que s'apagui el foc carrer amunt! Darrera el segueix el Drac de Tarragona carregat fins les dents, encén i tiren amunt, els segueixen el Ball de Diables de l'Arboç on en una encesa em fa pensar per dins i per fora, lo molt que n'em d'apendre, realitzen una encesa de 2 xiuladores i 1 arboç, els diables amb una calma extrema col.loquen l'arboç davall i les 2 xiuladores damunt (això es per que les xiuladores peten abans), sense que ningú els hi comenti ni ningú els hi digui quina encesa faran, tots ho fan sense dir ni "mu" si no vaig contar malament 13 diables (abanderat inclòs), Llucifer, Diablessa, 1 encenedor, 2 carretillers i 3 portadors de carro, per cert totes les carretilles amb taps de plàstic, totes! Encenen i enfilen amunt, els seguim durant tot el carrer per veure com cremen, amb una tranquil·litat que enlluerna, van cremant carretilles com el que no vol la cosa, tenen l'ordre del seu ball al cap, ocupen el carrer amb foc, situant-se en 2 files i de tant en tant es fiquen al mig Llucifer, Diablessa o l'abanderat, durant tot el carrer, tota l'estona estan encesos un promig de 9-10 diables.

Desprès de seguir-los una bona estona, arribem a la cruïlla del Carrer Unió amb la Rambla Nova. Allí cada grup farà una encesa de lluïment i serà aquí on acabarem de veure totes les colles. Comencen els de Tarragona amb un muntatge a les maces de 3 puntes on hi cremen 1 Francès i 2 tarragones, durant l'encesa quelcom passa algun diable, ja que tenen una massa al terra encesa, al final de l'encesa, 2 diables en porten un altre quasi davant nostre, un segons de misteri on tothom para de fer la seva feina i tot el public del cantó mira que ha passat, fins que una veu diu "va nois endavant que no passa res, seguim" doncs tots, acte seguit continuen el correfoc, s'encen la 1a carretilla i tot continua i ens fa oblidar l'incident que hi ha hagut, s'encen el drac de Tarragona carregat de francesos xiuladors, molt vistosa i sorollosa, en conto fins a 16! Desprès entren els de l'Arboç de nou, encesa de sortidors Tarragona i enfilen amunt sense apagar el foc ni un segon, entra a la cruïlla el Drac de Llorenç del Penedès, on també carregat fins d'alt, fa una exhibició de com es fa girar un drac, entren darrera els diables de Vilanova i la Geltrú, que fan una encesa un pel curiosa, vejam si m'ensurto d'explicar-la, fan una rotllana amb uns 8 diables de cara al public, aquests adopten al seu cos la forma de 4 o de cadira, i sobre les seves cames puja un diable als 8 que n'hi ha, així queda tot el cos del diable per damunt dels nostres caps, cada diable aixecat, agafa 2 maces amb 1 Francès cada un i a peu pla uns altres diables ocupen l'espai que hi ha entre diable aixecat i diable aixecat, deixant una rotllana amb un diable al terra i un aixecat, un al terra i un aixecat, així fins tancar la rotllana, van encendre la rotllana els de peu pla i ells van encendre els diables de damunt! Van arrancar un bon aplaudiment als allí congregats. Desprès entrà el Bou amb una encesa i tirà amunt, els Bous amb un correfoc son mes limitats, tot i que amb una cercavila donen molt mes joc, desprès si no vaig errat (pot ser que m'etivoqui d'ordre, que ja fa uns dies i no portava llibreta) actuar la colla de Diables del Barri del Port de Tarragona, on em vaig fixar en els dibuixets que portaven al vestit, un cranc, algun mol·lusc, algun peix que no se identificar, un ancora, un timó de vaixell, etc.. engalanaven les esquenes d'aquests diables, que duien una samarreta groga ven vistosa, de l'encesa ja no recordo que van fer, ja que estava mirant els dibuixos i el timó que portaven en una de les maces. De l'ordre de la resta ja no recordo massa cosa, recordo de la Víbria que era un a bestia molt gran amb unes urpes enormes i molt ben feta, i confonc les masses de les colles de sant Pere i de Voramar, que portaven uns detalls de baranes de balcó: aquelles formes simètriques i arrodonides que en molts balcons del nostre poble hi llueixen.

Sento no poder donar mes detalls de les altres colles però el noi ja es gran i no te memòria per tant de fato! si algú llegeix això hi veu quelcom erroni que m'avisi, però em sembla que tot es fiable! El que si que em vaig fixar i molt em va alegrar es que el Drac del Morell i la Colla de Voramar, vàren cremar sortidors Aquelarre, el Drac del Morell va sapiguer cremar els sortidors Aquelarre, comvinats amb un frances i una bengala vermella que van omplir el racó de llum i crecs, crecs, la colla de Voramar també els va utilitzar amb gran sentit ja que una maça gran amb form a de"V" portava els Aquelarre i els altres diables van encendre mes tard així van acabar junts! Un sortidor que no es el que ens hauria agradat, pero que una multinacional ens ha fet, l'unic que haurien de tocar es la metxa ja que l'actual es molt petita per encendre en un correfoc! Per cert, es va trobar a faltar a la Carretillada de la Festa Major!

El correfoc es del tot recomanable, amb colles que saben perfectament el que es fan i com ho fan, sovint te parades, però ja se sap que si desde davant es para per fer lluïment,el darrera es resenteix! No m'arrepenteixo pas d'haver-hi anat, esperem que algun dia, aquesta paeria que tenim aquí, vulgui dedicar la meitat de diners (que a Tarragona es gasten en un dia) amb nosaltres durant tot l'any! Collons quina Carretillada que faríem! Per cert desprès d'arribar totes les colles a l'estatua dels herois de 1811, van encendre totes les colles a la vegada i fins l'any vinent! Per cert desprès d'arribar a Cervera encar vaig tenir temps d'anar a prendre un bany a la festa de l'aigua de la Bombolla, que va be per la circulació durant tot l'any!

que aprofiti!

foto extreta de http://www.spanien-katalonien.info/

Per cert si algú vol veure un resum de les festes: http://es.youtube.com/watch?v=ZdadmCx_N3c

Comentaris

Carles Sala ha dit…
Jordi,

Completo la teva crònica amb diversa informació que apareixia al programa oficial:

Colles participants: Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de Sant Pere de Ribes, Ball de Diables de Tarragona, Colla Diables Voramar del Serrallo, Colla de Diables del Barri del Port, Drac de Llorenç del Penedès, Drac del Morell, Drac de Tarragona, Bou de Tarragona, i Víbria de Tarragona.

Recorregut: pl. de la Mitja Lluna, carrer Unió, pujada per la Rambla Nova fins al Balcó per un lateral, baixada per la Rambla Nova per l’altre lateral fins a l’estàtua als Herois de 1811.

Per la mort del conseller d'Urbanisme de l'ajuntament de Tarragona es van suspendre les grans carretillades finals (al voltant de l'estàtua als Herois de 1811), la traca (des de la Torre dels Vents), el Glòria a Santa Tecla i la Col·lecció de Focs Artificials (la traca i aquests 2 darrers actes anaven a càrrec de la Pirotècnia Maria Angustias Pérez).
Carles Sala ha dit…
El nom de la pirotècnia m'ha deixat una mica perplexe..., així que he anat a la web de la firma, http://www.pirotecniamariaangustias.com, i he trobat el text següent:

La PIROTECNIA MARIA ANGUSTIAS PEREZ FUE FUNDADA EN 1889 POR DON JUAN PEREZ MARRUECOS.

HEREDADA POR SU HIJO LUIS PEREZ PEREZ EN EL AÑO 1970 HASTA EL AÑO 1979, QUE HABIENDO REALIZADO TRABAJOS POR TODAS LAS PROVINCIAS DE ESPAÑA; LA EMPRESA COMENZO ABRIENDOSE CAMINO POR EL EXTRANJERO.

EN EL AÑO 1986 FUE LA PRIMERA EMPRESA EXPORTADORA DE ESPAÑA. RECIBIENDO TAMBIEN UN PREMIO A LA IMAGEN Y PRESTIGIO ANDALUZ.

MEDALLA DE ORO A LA EXPORTACION. EN EL AÑO 1988 DIPLOMA DE HONOR EN MONACO HABIENDO COMPETIDO CON 5 PAISES DEL MUNDO.

ADEMAS LA EMPRESA HA PARTICIPADO EN LOS ESPECTACULOS DE ALMERIA: NOCHE VIEJA, SAN JUAN , CARNAVALES Y FERIA DE AGOSTO DURANTE 10 AÑOS.

EN GRANADA: FERIA DEL CORPUS CON GRAN EXPECTACION Y ALREDEDORES.

EN JEREZ DE LA FRONTERA: FERIA DEL CABALLO, INAUGURACION DEL CIRCUITO DE JEREZ Y POSTERIORES QUE SE HAN REALIZADO Y FIESTAS DE LA VENDIMIA EN SEPTIEMBRE.

EN CADIZ: MASCLETA DIURNA DISPUESTA CON HUMOS Y TRUENOS DE COLORES PARA EL TEATRO MANUEL DE FALLA.

EN VALENCIA: BURJASOT DIPLOMA DE HONOR EN 1988 Y EN EL AÑO 1996 QUEMA DE FALLAS EN VALENCIA EN LA CALLE FERNANDO EL CATOLICO, SIXTO TERCERO Y PALLATES ENTRE OTRAS.

HEMOS SIDO REQUERIDOS PARA LOS FESTIVALES MAS IMPORTANTES DEL MUNDO ENTRE ELLOS: MONTREAL, CANADA, SAN SEBASTIAN, BILBAO, Y HABIENDO PARTICIPADO EN LAS FALLAS DE VALENCIA.

ADEMAS DE LOS ENTERIORMENTE EXPUESTO EXISTE UN LARGO Y GRAN RECORRIDO POR TODAS LAS CIUDADES DE TODA ESPAÑA EN LAS CUALES SE HAN PARTICIPADO EN LOS ESPECTACULOS PIROTECNICOS.

Aquesta empresa, de caràcter familiar, té la seva seu a Guadix (Granada), prop de Sierra Nevada.

Culturilla!
Jordi Lloberes ha dit…
El dia que a classe van ensenyar a fer els punts i apart, jo no hi era!
Anònim ha dit…
Tampoc hi vas anar el dia dels accents???
Jordi Lloberes ha dit…
Aixó es que no era massa bon estudiant i ara em passa factura, aviat intentarem possar-hi remei!