Seguretat (2): Primers auxilis: les cremades


Les cremades es poden produir per la calor, per substàncies químiques, per l'electricitat i per la radiació. La seva gravetat ve donada per dos factors: l'extensió i la profunditat.

Segons l'extensió, les cremades es descriuen pel tant per cent de la superfície corporal afectada. L' extensió es calcula aproximadament, per la regla del 9 (per adults): el cap i el coll equivalen al 9% del cos; la mà, l'avantbraç i el braç, el 9%; la cama i la cuixa, el 18%; el tòrax i l'abdomen, el 18%, i l'esquena, el 18%. Una classificació raonable de les cremades segons la seva gravetat és: lleus, menys del 15%; moderades, entre el 15 i el 49%; greus, entre el 50 i el 69%, i màximes, més del 69%.

Els factors que agreugen el pronòstic són la profunditat, tenir poca edat o molta edat. Així, en un nen petit o en un vell, una cremada del 14% es pot considerar crítica.

- Totes les cremades s'han de tractar en un centre mèdic i les superiors al 15% o les que tenen zones de tercer grau o afecten el coll o els orificis naturals s'han de tractar en un centre especialitzat.

- El perill de les cremades ve donat sobretot per la pèrdua de líquids, amb el consegüent perill de deshidratació i xoc; en una segona fase, per les infeccions, tots dos fets deguts a la pèrdua de la protecció que dóna la pell.

- El tractament general in situ de les cremades consta de quatre fases: controlar les constants vitals, refredar, tapar i transportar.

- Les constants vitals s'han de controlar segons les seqüències, ja exposades, de reanimació cardiopulmonar. La cremada sovint porta associada una aspiració de fums i de substàncies tòxiques.

- Hem de refredar sempre la cremada, petita o gran, amb aigua fresca i neta. Això fa disminuir el dolor i impedeix que la pell calenta continuï lesionant-se per la temperatura mateix (cal però no provocar una hipotèrmia).

- Hem de tapar la cremada amb gases estèrils, cosa que impedeix la posterior contaminació, i si la cremada és molt gran, l'excessiva pèrdua de calor en la segona fase.

- Hem de transportar sempre les persones cremades a un centre mèdic o a un hospital especialitzat, segons la gravetat. Si ens trobem amb una cremada de més del 15% o del 10% en els nens, sempre hem de demanar per al transport personal especialitzat.

- En les cremades fetes per productes químics, abans del trasllat hem de rentar la persona amb aigua neta abundant en una dutxa, durant 10 minuts, amb la roba posada. La roba, li anirem traient a la dutxa, amb l'objecte de diluir el producte.

- Si la cremada és als ulls, els hi hem de rentar.

- Mai s'ha de neutralitzar el producte químic amb un altre producte químic.

- No hem de fer servir mai, en el tractament primari de les cremades, ni pomades, ni ungüents, ni productes farmacèutics en pols ni remeis casolans. Hem de fer sempre un primer tractament com el descrit i transportar la persona ferida a un centre mèdic.

Font: DG Emergències i Seguretat Civil http://www.gencat.net/interior/esc/segfam/esc_segfam_cremades.htm

Imatge: http://office.microsoft.com/es-es/clipart/results.aspx?qu=ambulancia&sc=20#24

Comentaris

Anònim ha dit…
Salutacions a la Marga i al cos d'infermeres de la Colla! Què faríem sense vosaltres!!!