Els Diables de l'Arboç patenten el terme "La Carretillada"

Els diables de l’Arboç han registrat el terme “la Carretillada”. El vocable està documentat amb certesa des del segle XIX, i l’han patentat ara en descobrir diverses webs que se n’apropiaven, quan de fet és un “invent” propi de l’Arboç. Asseguren que no han enviat cap carta a ningú prohibint l’ús de la paraula, però amb el registre protegeixen el mot com a propi de l’Arboç.

Josep M. Jané, que és membre de la colla de diables des de fa més de trenta anys, explica que van registrar el terme la Carretillada ara fa dos anys, en assabentar-se que altres grups, sorgits als anys 80, havien fet intents per registrar-lo. Segons Jané, amb motiu de la inauguració de l’església del Santíssim, l’any 1770, hi ha documentació que fa referència que a l’Arboç es van tirar carretilles, i més endavant, al segle XIX, és molta la documentació existent sobre la Carretillada de l’Arboç, inclòs ja en el primer programa de la festa major.

Jané afirma que la carretillada “no és només tirar carretilles, això ho pot fer qualsevol grup”. La Carretillada fa referència a un acte tradicional molt concret, que té lloc cap a les 10 del vespre del diumenge de festa major, al Racó de la Carretillada de l’Arboç (davant de l’Ajuntament), amb una durada aproximada de mitja hora, en què no deixen de petar coets (més de 2.000 artefactes), d’una gran varietat, una intensitat “in crescendo” i final espectacular.

Josep M. Jané posa èmfasi en l’article “la”, que fa referència a la Carretillada de l’Arboç: “és com la Patum, que és de Berga, o com La Caixa, que és una caixa determinada, ni que hi hagi altres caixes”. El representant dels diables arbocencs vol deixar clar també que “la Carretillada és un acte de l’Arboç, és patrimoni de l’Arboç, no dels diables”, i que si s’ha registrat “no és amb ànim de polèmica sinó de protecció, per una cosa que no és nostra dels diables, sinó de l’Arboç”.

També afirma que durant els tràmits que es van fer per registrar-lo, ningú hi va presentar cap al·legació. A banda de patentar-lo, l’Ajuntament ha proposat a la Generalitat que declari la Carretillada de l’Arboç com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. A més, la colla de diables va treure l’any passat unes samarretes i gorres en què hi apareix la “©” de “copyright”, que vol dir “marca registrada”.



Noticia extreta de www.balldediables.org

Comentaris

Anònim ha dit…
A veure quan veiem una carretillada d'homens carranquers despullats com la que fan els diables de l'Arboç!!
Jordi Rosell ha dit…
Jo patentaria 'La jornada de neteja' és un acte quasi institucional dins la colla. I així com les grans festes com 'La patum', 'La carretillada' o 'La bacanal', 'La jornada de neteja' sols se celebra un cop l'any, a la qual sols hi poden assistir membres de la colla. 'LA JORNADA DE NETEJA' (C).
Jordi Rosell ha dit…
úria, aquest acte seria extrapolable al dijous Gras de les dones... A més durant el correfoc del dijous una munió d'homes carranquers va protagonitzar una baixada de pantalons (textual) també es va veure algun que altre tangueta, ara toca moure peca a les dones carranqueres :-)
Jordi Rosell ha dit…
Núria, aquest acte seria extrapolable al dijous Gras de les dones... A més durant el correfoc del dijous una munió d'homes carranquers va protagonitzar una baixada de pantalons (textual) també es va veure algun que altre tangueta, ara toca moure peca a les dones carranqueres :-)
Anònim ha dit…
No cal que tardem més,cal patentar el nom de FOQUERAL.