El campanar de Cervera: quelcom únic!


Sovint no ens adonem de la importància del que ens envolta... fins que algú forani ens ho fa evident... Així, remenant per la xarxa, hem tingut accés a dos escrits que fan esment de la rellevància del nostre estimat Campanar dins el patrimoni festiu i cultural dels Països Catalans.

El primer, amb data octubre de 2001, de Francesc Llop i Bayo, antropòleg i membre dels campaners de la seu de València - Torre del Micalet:

La visita al campanar de Santa Maria de Cervera fou enormement emotiva, ja que es tracta del més important, si més no l'únic campanar major exclusivament manual de tota Catalunya, després de la dramàtica mecanització de la Catedral de Tarragona a penes fa dos anys. Les grans campanes de Cervera, magníficament conservades, suposen un autèntic lloc sagrat per a la campanologia tradicional.

El campanar conserva un singular sistema de pedals per tocar les campanes, especialment el famós toc del "Bilandó". Es tracta, sens dubte, d'un conjunt que cal protegir de manera molt especial.

Francesc LLOP i BAYO, Ruta dels Campanars gòtics de les terres de Lleida

I el segon, de l'escriptor de La Seu d'Urgell Lluís Racionero, de la tardor de 1985:

Que lluny em quedava, aquella subtilesa del Zen, el dia que vaig sentir, a dalt del campanar de Cervera, les set campanes al vol! Sis homes grans i rabassuts estiraven les cordes de la campana major –quatre tonelades i mitja- fins capgirar-la completament. No era tan sols el soroll impressionant, sinó també l’energia cinètica d’aquella massa de bronze allò que corprenia, amb el seu alè poderós. Semblava que aquella cosa hagués de desballestar-se i de caure’ns a sobre.

L’efecte és colossal; paorós, per al neòfit. Però, quina embriaguesa de so i moviment, de força i exaltació! Estirar la corda i deixar-la anar al moment just; estirar i sentir el cop brutal del batall, i tornar a estrebar amb totes les forces, per augmentar el vol indeturable de la mola de bronze, giravoltant per sobre dels caps. ...

Lluís RACIONERO i GRAU, La Campana

El Campanar de Cervera, el nostre Campanar: un luxe pels cinc sentits!

Imatge: http://campaners.com/php/textos.php?text=1382

Comentaris

Anònim ha dit…
els campaners si que son únics!
Anònim ha dit…
pregunta de trivial: algú sap quantes escales té el campanar???
Anònim ha dit…
El campanario de Cervera tendrá otro acceso desde el exterior de Santa Maria

Cervera - Ton Granell 2007-10-19

LA MAÑANA
________________________________


Al proyecto de restauración del campanario de Santa Maria que se está llevando a término se ha incluido la habilitación de un nuevo acceso a su interior, que podrá ser utilizado de manera complementaria a la actual entrada, situada en uno de los laterales del altar principal del templo.



El hecho que se encuentre en el interior de la iglesia provoca algunos problemas de convivencia con las ceremonias religiosas, puesto que “a veces hay un auténtico desfile de campaners o turistas en medio de un acto”, según el rector de la parroquia, Mn. Antoni Bonet, quien ha argumentando también razones de seguridad dado que en diversas ocasiones la iglesia queda sin vigilancia por haber de tenerla abierta para permitir acceder al campanario.
El nuevo acceso estará situado en el espacio que queda entre Santa Maria y el edificio de la Paeria, al que se podrá acceder desde la bajada de la Calle Sebolleria. Desde allí, una escalera de caracol permitirá acceder a la primera terraza de la iglesia y luego a la escalera interior que sube hasta el campanario