Cultura: sensibilitat i diners



Malgrat hi puguem estar més o menys d'acord amb el seu contingut, i com un bon element de reflexió vers la política cultural de la Paeria, sota aquestes línies reproduïm l'article de Josep Gual, amb el mateix títol, aparegut a la revista "Segarra Actualitat" en el número d'aquest mes de setembre.

Durant l'estiu, pobles i ciutats organitzen tota una munió d'actes culturals: concerts, cinema a la fresca, cicles musicals... Majoritàriament són organitzats per entitats privades però amb suport econòmic municipal. El que diferencia pobles i ciutats és la quantitat i la qualitat d'aquests actes i del suport institucional que reben.

Les comparacions són sempre odioses, i encara més doloroses quan es fan amb els veïns. Si és evident que Tàrrega és una ciutat més gran que la nostra, també ho és la seva sensibilitat envers la cultura. A tall d'exemple, la quantitat que el seu ajuntament ha destinat a finançar concerts i festivals d'estiu ha estat de més de 100.000 euros (sí, 100.000, no hi sobra cap zero). Aquesta quantitat és cinc vegades més gran que la destinada a subvencionar totes les activitats de totes les entitats cerverines durant tot l'any passat, i amb ella es podria subvencionar durant 200 anys el cicle Músiques Tendres del Centre Obrer, a raó dels 500 euros que ha rebut enguany.

El suport econòmic que reben de la Paeria les entitats culturals és força migrat. Si el pressupost de la regidoria de Cultura no és cap meravella, és normal que la quantitat destinada a les entitats no arribés als 20.000 euros l'any 2006 (tot i estalviar-se la subvenció a aquesta revista).

Ja ens imaginem que les arques municipals estan sempre escurades amb tanta despesa com hi ha (sortosament, de calés per querellar-se i per les auditories a deshora no en falten mai).

Esperem que amb l'entrada del nou govern municipal augmenti la sensibilitat cap a la cultura i cap a la xarxa d'entitats que la promouen, i que aquesta sensibilitat es tradueixi amb ajuts suficients per tirar-la endavant i evitar que caigui en la indigència.

Imatge: http://blocoriol.blogspot.com/2005_11_01_archive.html

Comentaris

Anònim ha dit…
Per cert, Tàrrega ja té càmera del temps de TV3!
Anònim ha dit…
i nosaltres home del temps!
Anònim ha dit…
Penso que no ens podem queixar de la Paeria. Tenim local, no hem de pagar ni llum ni aigua... Fa una mica de fred, això sí. De subvencions, no sé si en rebem gaires. Això el tresorer.
Anònim ha dit…
No estic d'acord. El que es demana a la Paeria és política cultural, i no en té de cap mena. Amb la Blanca potser sí, però era una gestió molt personalista, fora de lloc.