"Correfoc": 25 anys d'un mot


L'any 1982 va marcar una fita en el calendari festiu dels Països Catalans i també en els diccionaris. Tot s'explica de la següent manera: un grup de gent que treballava al Departament de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona va organitzar per a les Festes de la Mercè del 1981 una trobada de dracs. Llavors, es van adonar que a Catalunya (que acabava de passar el temps somort i fosc de la dictadura franquista) només n'hi havia 6: el de Vilanova i la Geltrú, el de Sitges, el d'Olot, el de la Bisbal d'Empordà i el de Solsona. "Al capdavall, aquests són els que vam trobar", diu Bienve Moya, que treballava al Departament i que es dedica professionalment a l'activitat festiva municipal.

A la trobada de dracs del 1981, el de Solsona no hi va poder anar perquè segons un reglament intern la fera gairebé no pot sortir mai de la població. De manera que es van quedar amb 5 dracs i 2 colles de diables que també van convidar, la de Vilanova i la Geltrú i la de l'Arboç. El cas va ser que quan els dracs i els diables van començar a desfilar de la Casa de la Vila al carrer de Ferran avall, els tècnics de Cultura van veure que la gent no s'apartava del foc, sinó que hi jugava.

L'origen del mot

Tot pensant en aquest fet, l'any següent, el mateix equip va pensar a fer una altra trobada de dracs i diables però en comptes de dir-li "trobada", se'ls va ocórrer la paraula "correfoc". "Era una paraula que naixia en correlació amb el mot correbou. Ens va sortir de manera espontània", diu Bienve. A partir de llavors altres poblacions "van crear correfocs a imatge del de Barcelona, fins al punt que al País Valencià també en fan".

Extret de la revista "Descobrir Catalunya", núm. 44, juny 2001, pàg. 61

Imatge: http://concursos.ojodigital.net/displayimage.php?album=15&pos=6

Comentaris

Carles Sala ha dit…
La Mercè 2007
Dracs i Diables
______________________________


Divendres 21
2/4 de 10 de la nit - plaça de sant Jaume - Passejada de dracs i bèsties de foc

Dissabte 22
* de les 11 del matí a 2/4 de 2 del migdia - av. Francesc Cambó - DIADA DEL DIABLE
* 5 de la tarda - Rambla Canaletes - LA TABALADA DEL CORREFOC
* 2/4 de 7 de la tarda -plaça de l'Àngel - CERCAVILA DE FOC DELS PETITS DIABLES
* 2/4 d'11 de la nit - av. Francesc Cambó / mercat de santa Caterina - CORREFOC DE LA MERCÈ
(Hi participen unes 40 colles de diables i bestiari vingudes de tot Barcelona i l'àrea metropolitana. Enguany, els convidats són els Diables de Sa Pobla, de les Illes Balears, i el Drac de Montblanc)
Anònim ha dit…
La paraula "camacu" tambe es invenció dels pixa-pins, no?
Jordi Lloberes ha dit…
La paraula "pòtol" em sembla que també, almenys jo la vaig sentir per 1ª vegada en terres frontereres!
Anònim ha dit…
Per afegir-hi una altra curiositat a l'assumpte, el DIEC dóna aquesta definició de la paraula 'correfoc': "Joc de carrer en què la multitud corre per esquivar els focs d’artifici de dracs, de diables i d’altres personatges fantàstics". Així que uns parlen d'esquivar i els altres parlen d'estar-hi a prop... Que cadascú interpreti el que vulgui!