6a trobada de colles de Falcons de Catalunya

Amb motiu del 5è aniversari de la Colla de Falcons de Barcelona, i dins els actes de les Festes de la Mercè, demà dia 23, a les 5 de la tarda, tindrà lloc la 6a Trobada de Colles de Falcons de Catalunya.

Les figures es faran a la plaça de Sant Jaume, i les colles participants seran les següents: Falcons de Llorenç del Penedès, Falcons de Vilafranca, Falcons del País del Cava de Sant Sadurní d’Anoia, Falcons de Vilanova, Falcons de Piera, i Falcons de Barcelona.

Imatge: Falcons de Vilafranca, Escala de 9, 1 d'agost de 2004, Fòrum de les Cultures de Barcelona

Comentaris

Anònim ha dit…
Osti, el fòrum de les cultures! Ja ni me'n recordava. I això que hi vaig anar. Quan calé llençat!
Anònim ha dit…
Sempre he vist els falcons com una barreja de castellers i gimnastes. Estaria bé saber quins són els seus orígens.
Anònim ha dit…
Extret de la Wikipedia:

Falcons

Els falcons són una manifestació gimnàstica-esportiva apareguda a Catalunya a inicis del segle XX, tenint com a referència els Sòkol (falcó en txec), i que ha esdevingut tradicional al Penedès. En les seves actuacions fan construccions acrobàtiques, que recorden els castells, però amb més varietat de formes i amb menys participants, i també amb més varietat d'estils entre les diferents colles, si bé hi ha una part del repertori de figures comú a totes. Tot i que moltes construccions són de caràcter estàtic, l'aspecte dinàmic i coreogràfic hi té més importància que en els castells, així com l'efecte estètic buscat amb la composició de diferents figures simultànies.

La pràctica dels Falcons ha anat variat lleugerament des dels seus inicis, prenent influències castelleres pel que fa a la indumentària o l'acompanyament de les gralles (sovint amb el mateix repertori típic de l'instrument i que es toca a les cercaviles castelleres), i incorporant a les seves construccions algunes figures inspirades en castells (aquestes acompanyades del toc de castells), com per exemple els pilars.

Colles

Actualment a Catalunya hi ha set colles falconeres:

* Falcons de Llorenç del Penedès (1942)
* Falcons de Vilafranca del Penedès (1959)
* Falcons del País del Cava (1992)
* Falcons de Puigdàlber (1995)
* Falcons de Piera (1997)
* Falcons de Vilanova i la Geltrú (1998)
* Falcons de Barcelona (2003)
Anònim ha dit…
Això es diu eficàcia! Gràcies!!!